Kongres DPS: Zagovaraće crnogorski jezik, jednu crkvu i prevazilaženje podjela

Vlada Crne Gore ne smije odlagati ekonomske projekte bez obzira na kritike
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2011. 13:47h

Vlada Crne Gore ne smije odlagati ekonomske projekte bez obzira na kritike da time ne čuva državne resurse, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je na kongresu DPS-a rekao da stranka mora rješiti nedoumice oko identitetskih pitanja, jačati svijest o nacionalnom identitetu i boriti se za vladavinu prava.

Aludirajući na nesporazume sa Socijaldemokratskom partijom oko prodaje Elektroprivrede italijanskoj kompaniji A2A, Đukanović je rekao da niko nema pravo da ugrožava ekonomski razvoj države.

„Moramo naći odgovore na sva složena razvojna pitanja koja smo otvorili. Odlaganjem njihovog rješavanja ne čuvamo resurse, kako to neko misli, nego budućim generacijama u naslijeđe ostavljamo nezasluženo siromaštvo. Odlučni smo da ne dozvolimo da se u osnovi autodesktruktivnom galamom protiv svake biznis ideje osujete aktivnosti vlasti da ispuni najvažnija izborna obećanja. Ubijeđen sa da će naša Vlada uspješno odgovoriti ovm najsloženijim iskušenjima države“, rekao je on.

Otvarajući 6. stranački kongres Đukanović je rekao da će DPS zagovarati standardizaciju crnogorskog kao zvaničnog jezika, prevazilaziti postreferendumske podjele i podsticati objedinjavanje pravoslavnih vjernika u jednu crkvu.

On je ponovio da pravoslavna crkva mora biti samostalna u Crnoj Gori.

Još uvijek nisu svi prihvatili referendumsku odluku

Đukanović je ocjenio da ni pet godina nakon osamostaljenja nijesu završeni svi državni poslovi, pojašnjavajući da još treba raditi na jačanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Predsjednik DPS-a smatra da je nakon referednuma jedan dio njegove partije ostavio ta pitanja po strani.

„Iako je čak i u našim redovima bilo sklonih iluziji da jedino važno obnoviti državu, a da će se ostala identitetska pitanja rješiti po automatizmu, i danas ima onih koji ne prihvataju konačnost referendumske odluke“, rekao je on.

PojedIni centri iz regiona, prema njegovim riječima, stalno testiraju sposobnost vlasti da odbrani državne interse ne prezajući od podrivanja osnovnih vrijednosti države. Đukanović je ocjenio da „ponekad samozadovoljna i opuštena vlast“ na takveprovokacije ne reaguje dovoljno ažurno i odlučno. „Ili reagujemo pogrešno i svojom indolentnošću znamo zbuniti sopstvenu javnost“.

Presjednik DPS-a je istakao da će duhovno i ekonomsko utemeljenje države obuzdati one koji podrivaju njenu nezavisnsot.

Osim protivnika nezavisnosti, smatra Đukanović, državu ugrožavaju i oni koji pokušavaju da ospore njena dostignuća i ulogu DPS-a u razvijanju zemlje nakon referenduma.

Ko je "vođeni tuđim interesima i neznanjem"?

Aludirajući na opoziciju, on je rekao da razumije one koji su „vođeni tuđim interesima i neznanjem“ pogrešno procjenili istorijske prilike.

„Distancirali su sebe od matičnih nacionalnih zadataka i malodušno na nas prebacili odgovornost obnavljanja države. DPS je neprijatni svjedok njihove neodgvoronosti i političke uzaludnosti, i iznad svega redovnog gubitništva u političkoj utakmici“, kazao je Đukanović aludirajući na Pokret za promjene (PZP) koji nije stao uz indipendistički blok uoči referednuma.

Đukanović je poručio i da odvaja mišljenja dežurnih kritičara vlasti od onih koji argumentovano ukazuju na anomalije u crnogorskom društvu.

ON smatra da se treba ozbiljnije posvetiti izgradnji efikasnih državnih institucija, vladavini prava i borbi protiv orgnazivanog kriminala i korupcije. On smatra da je DPS dokazala da nije partija za jednokratnu upotrebu već da sa prilagođava novim vremenima.

Vladajuća stranka, smatra on, se mora dalje politički profilisati i jačati stranačku infrastrukturu.

Gosti na kongresu

Ocjenjujući da je odnova državnosti Crne Gore pobjeda koja omogućava sve druge uspjehe Crne Gore, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić upozorio je DPS da mora raditi na uspostavljanju pravične i evropske države.

„Naš ekonomski napredak mora biti praćen socijalnom kohezijom, a ta posvećenost u maloj zajednici kao što je Crna Gora posebno je potrebna“.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije (SNP), koja je bila jedina predstavnica opozicionih stranaka na kongresu, kazala je da DPS treba da podvuče crtu i razmisli o daljem putu Crne Gore. Ona je upozorila da stranka ne smije ponavljati greške i pozvala delegate da razmisle kako Crna Gora treba dalje da se razvija.

Ona je upozorila da Crna Gora mora biti zemlja bez podjela i političkih neprijatelja, društvo u kojem je zakon jednak za sve i gdje se posao dobija prema znanju a ne partijskim vezama.

„Ako je Crna Gora danas na raskrsnici onda jedan put vodi ka produbljivanju podjela, a drugi je put zajedničkog rješavanja problema. Ako stvorimo društvo bez podjela svi smo na doborm putu. Takvu Crnu Goru dugujemo našoj djeci“, smatra ona.

Preema mišljenju predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Ferhata Dinoše DPS je osuđena da traje jer je ostvarila niz trajnih vrednosti kao što su nezavisnost, otklon od velikosrpske politike i stvarila partnerstvo sa nacionalnim manjima. Opisujući Đukanovića kao beskrupuloznog neimara multuetničke Crne Gore, Dinoša je poručio da će DUA nastaviti da sarađuje sa njim.

Za nastavak partnerstva vlasti i nacionalnih manjina, smatra Dinoša, neophodan je novi politički dogovor. On smatra da je to posebno bitno u definisanju mehanizma autentičnog predstavljanja manjina u parlamentu.

„To što je kao predlog otišlo u Veneciju moraće na reviziju. DUA ima jedinstven predlog u tom pravcu za koji sa siguran koji će prihvatiti i DPS“, rekao je Dinoša.

“Kada govorimo o Crnoj Gori, ne možemo da spomenemo 19. vijek, a da ne kažemo – vladika Rade. Kada spomenemo 20. vijek, onda je to kralj Nikola, a kada govorimo o 21. vijeku – ne možemo a da ne kažemo – Milo Đukanović”

Iz Srbije kongresu DPS-a su prisustvovali predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Liberalno-demokratske partije i Srpskog pokreta obnove, ali ne i zvaničnici vladajuće koalicije. Pozdravljenim burnim aplauzom lider LSV Nenad Čanak kazao je da stranka koja ima Đukanovića ne treba da brine za svoju budućnost.

“Kada govorimo o Crnoj Gori, ne možemo da spomenemo 19. vijek, a da ne kažemo – vladika Rade. Kada spomenemo 20. vijek, onda je to kralj Nikola, a kada govorimo o 21. vijeku – ne možemo a da ne kažemo – Milo Đukanović”, ocjenio je on.

Nije se na vašoj zastavi trebao pojaviti orao nego feniks, jer prije pet godina Crna Gora ponovo i ponovo vaskrsla, i to iz pepela za koji je izgledalo da nikad više ništa crnogorsko ne može doći

Aludirajući na zategnute odnose Demokratske stranke i vlasti u Crnoj Gori sa zaboravili na dane kada ih je Đukanović spašavao devedesetih godina. On je ocenio da Đukanović i DPS nijesu bili prvi koji su se zalagali za samostalnu Crnu Goru i usprotivili se Slobodanu Miloševiću, ali tek kada su stali na stranu zagovornika te ideje Milošević je otišao u istoriju.

On je rekao da je DPS odigrala ključnu ulogu u obnavljanju nezavisnosti i razvila Crnu Goru kao multietničku državu

„Nije se na vašoj zastavi trebao pojaviti orao nego feniks, jer prije pet godina Crna Gora ponovo i ponovo vaskrsla, i to iz pepela za koji je izgledalo da nikad više ništa crnogorsko ne može doći“.

Na skupu su prisustvovali i predstavnici Stranke nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske, Jedinstvene Rusije, grčkog PASOK-a i Socijaldemokratske partije Austrije. Pozdrave povodom kongresa DPS-a uputio je veliki broj evropskih i partija iz regiona, a skupu su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora akreditovani u Crnoj Gori.

Na kongresu će biti izabrano rukovodstvo stranke, Glavni odbor i usvojeni novi statut i program. Jedini kandidat za predsjednika DPS-a je sadašnji lider stranke Milo Đukanović.

Za potpredsjednike partije ponovo su kandidovani Filip Vujanović, Željko Šturanović i Svetozar Marović, a na tu funkciju, po prvi put, predložen je Igor Lukšić.

Delegati Šestog kongresa DPS-a izabraće i 147 članova novog Glavnog odbora stranke.

Galerija

Bonus video: