Lukšić vrlo rado izdvaja novac za finansiranje DPS-a

"Imam motiv da na nekoj od narednih sjednica dobijem odgovor na to kako je moglo da se dogodi da donatori i članovi partije reaguju na način na koji su reagovali".
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 17:55h

Premijer Igor Lukšić upitan da prokomentariše kako su pojedini građani i članovi njegove partije demantovali da su uplatili novac na račun DPS-a, iako se njihova imena nalaze u izvještaju, odgovorio da ne zna zašto, ali da će provjeriti zbog čega se to dogodilo.

"U ovom trenutku i ono što mogu da kažem je sledeće, prvo što se mene tiče sve je istina. Svakog mjeseca od svoje zarade u skladu sa pravilima koje je partija definisala vrlo rado izdvajam novac. Smatram da to treba da radim kao član DPS-a. Ono što je takođe tačno jeste da je prekršen zakon o zaštiti ličnih podataka u određenom dijelu, tako da nadležne institucije bi morale da se pozabave time", rekao je Lukšić.

Premijer je potvrdio da partija u potpunosti podržava gradonačelnika Mugošu, i da on sa te funkcije može otići jedino ako sam ne želi da je obavlja.

"I treće, imam motiv da na nekoj od narednih sjednica u čijem radu učestvujem zajedno sa Mugošom, dobijem odgovor na to kako je moglo da se dogodi da donatori i članovi partije reaguju na način na koji su reagovali" rekao je Lukšić, dodajući da u ovom trenutku ne može da odgovori na pitanje jer se ne bavi partijskim finansijama.

Premijer je potvrdio da partija u potpunosti podržava gradonačelnika Mugošu, i da on sa te funkcije može otići jedino ako sam ne želi da je obavlja.

Nekoliko funkcionera demantovali da su uplaćivali na račun DPS-a

Više funkcionera DPS-a demantovalo je da je uplaćivalo novac na račun partije, kako je to navedeno u finansijskom izvještaju DPS-a, što upućuje da je izvještaj falsifikovan, ali i na to da je DPS zapravo novac iz nepoznatih fondova na taj način pokušao da legalizuje.

Članovi DPS-a Bojka Đukanović i Derviš-Beli Selhanović zvanično su saopštili da nijesu na račun partije uplaćivali nikakav novac, dok je to, u nezvaničnim razgovorima, “Vijestima” saopštilo još nekoliko javnosti poznatih funkcionera.

Prema zvaničnom finansijskom izvještaju, DPS-u je prošle godine 654.000 eura uplatilo blizu 2.000 građana, među kojima su uglavnom funkcioneri višeg ili nižeg ranga te partije. Oni su najjaču partiju podržali u prosjeku sa 363 eura.

Prvi koji je demantovao da je uplatio novac je urednik IN TV Rade Vojvodić

Prvi koji je demantovao da je uplatio novac je urednik IN TV Rade Vojvodić, pored čijeg imena je navedeno da je dao 450 eura. “Vijesti” su u DPS-u utvrdile da je riječ o njemu i da DPS nema u svojoj evidenciji drugog Rada Vojvodića.

Profesorica i članica Senata Univerziteta Bojka Đukanović kazala je juče “Vijestima” da je matični broj, naveden u izvještaju DPS-a, njen.

“To je moj broj, ali ja nemam pojma o čemu Vi govorite, iskreno da Vam kažem. Ja da znam ne, po mom saznanju ja to nisam uradila i ne znam otkud je taj... Ja zaista ne bih mogla ništa da kažem jer ne znam o čemu se radi dok ne bih provjerila i pitala. Ja nemam nikakvo saznanje da je to tako. Treba da provjerim da li je to tako pa Vam ne mogu ništa reći u tom smislu”, rekla je Đukanović, nakon što su je “Vijesti” upoznale da je svojoj partiji “uplatila” 500 eura.

Direktor Zavoda za međunarodnu saradnju Derviš-Beli Selhanović bio je kategoričan: “Nijesam ništa uplatio DPS-u. To apsolutno nije tačna informacija. Nijesu ni oni meni nešto plaćali”.

Na pitanje da li misli da je DPS zloupotrijebio njegovo ime i matični broj, Selhanović je kazao: “Ne mislim to. Nisam vidio to (spisak)”.

Falsifikati radi legalizovanja keša

Prema informacijama “Vijesti”, falsifikovani izvještaj DPS-a o navodnim donacijama funkcionera i članova partije, je samo pokriće za legalizovanje novca koji DPS-u doniraju razni “biznismeni” u kešu.

Da bi taj novac bio legalizovan, on se uplaćuje u malim svotama na imena članova partije i to sve radi centrala partije.

Opozicija tvrdi da dio tog novca dolazi i od kriminalnih klanova. Nezvanične informacije govore da na istom principu rade i neke druge partije, jer vlasnici kompanija i bogati pojedinci ne žele da se zna da pomažu neku partiju.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: