Zakon o dinastiji Petrović: Zbog Vujanovićevog stava mora da zasjeda klub DPS-a

Vuković je kazao da njemu ne smeta da u zakonu ostane odredba o nasilnoj aneksiji Crne Gore, ali da ipak o svemu treba dobro razmisliti.
0 komentar(a)
Vujanović i Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanović i Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.05.2011. 09:43h

DPS još nema decidan stav da li u predlogu Zakona o dinastiji Petrović treba da stoji da je Crna Gora nasilno anektirana 1918. godine, kazao je poslanik te partije Miodrag Vuković.

Vlada je uvrstila tu odredbu u predlog zakona, da bi predsjednik države Filip Vujanović saopštio da se tome protivi i da ne bi volio da mora da potpisuje zakon sa kojim nije saglasan.

Vuković je kazao “Vijestima” da njemu lično ne smeta da u zakonu ostane odredba o nasilnoj aneksiji, ali da se ipak o svemu treba dobro razmisliti.

“Još nijesmo imali poslanički klub da bih vam ja mogao reći naš decidan stav, ali je činjenica da imamo situaciju da je zakon predložila Vlada, čije principe podržava parlamentarna većina, odnosno DPS. Rijetko smo odbijali projekte, intervenisali jesmo, ali uz konsultaciju sa poslaničkim klubom”, rekao je Vuković.

Vuković je kazao “Vijestima” da njemu lično ne smeta da u zakonu ostane odredba o nasilnoj aneksiji

Predsjednik Skupštine i SDP-a Ranko Krivokapić naglasio je da je odredba o detronizaciji dinastije Petrović nasilnom aneksijom predstavlja osnov za vraćanje istorijske pravde.

On je rekao da je u stavu šefa države ipak vidi dvije dobre stvari: “Prva je ta da je neprikosnoveno pravo parlamenta da donosi zakone, da je to njegovo pravo, a ne bilo koga drugog i Vujanović to pravo poštuje. Druga dobra činjenica je to da jeste bila nasilna aneksija. Ostaje samo sporno da li je treba uvrstiti u zakon o dinastiji i ja mislim da to strogo treba učniti”.

Dobro ćemo razmisliti

On je rekao da ne bi trebalo da bude problema prilikom usvajanja zakona u parlamentu, ako se ima u vidu činjenica da je zakon predložila Vlada, “čiji je predsjednik član predsjedništva i budući potpredsjednik partije”.

“Iako je to stav koalicije, ne bi trebalo da bude nekih nepredvidivih okolnosti. Što se tiče stava Vujanovića, on je poslao upozorenje o kojem treba u klubu dobro razmisliti. On misli da se time devalvira sve ono što je prethodno učinjeno, zaključno sa referendumom, i to je ozbiljno upozorenje. Treba ozbiljno razmilsliti, a treba da razmisli i Vlada. Možda ipak ne treba opterećivati tekst nekim normama koje govore istinu, ali koje mogu da izazovu ponovo neke konfrontacije”, ocijenio je Vuković.

Bonus video: