Lukovac: Nismo morali da tjeramo diplomate

Lukovac poziva Vladu da radi na smirivanju tenzija i odgovorniju spoljnu politiku
56 pregleda 18 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Branko Lukovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2018. 10:51h

Crna Gora nije bila obavezna da uvede sankcije Rusiji i protjera ruske diplomate, jer još nije članica Evropske unije (EU), kazao je bivši šef diplomatije Branko Lukovac. On je podsjetio da su sankcije Rusiji i protjerivanje diplomata mjere koje realizuju sve ili većina članica Unije.

“Svi značajni međunarodni činioci podržavali su politiku dobrosusjedstva, doprinosa miru, stabilnosti i saradnji našeg regiona, koju od nezavisnosti sprovodi Crna Gora. Dosljedno tome, Crna Gora treba da se aktivno zalaže za smirivanje tenzija i opasnog zaoštravanja međunarodnih odnosa i trke u naoružavanju”, kazao je Lukovac.

Rusija je nedavno proglasila personom non grata jednog crnogorskog diplomatu, odgovarajući time na odluku zvanične Podgrice da protjera ruskog diplomatu i oduzme titulu počasnom konzulu Rusije u Crnoj Gori. Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je time Crna Gora slijedila politiku saveznika koji su protjerali ruske diplomate zbog slučaja Skripalj. Ističući da članstvo Crne Gore u NATO nameće obaveze sprovođenja usaglašene politike, Lukovac navodi da postoji prostor djelovanja na osnovama vlastitih interesa.

“Čak i istrajavanja na onome što su državni interesi. Svjedoci smo različitih stavova članica EU i NATO prema nizu izazova od rata u Iraku, Libiji, Siriji, Arapskog proljeća do sankcija Rusiji”, kazao je on.

Bonus video: