Vlada: Razmislite još jednom, podržaćemo Paradu ponosa

Iz Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da je Vlada pružila znatno veći stepen institucionalne podrške ovoj manifestaciji od bilo koje druge vlade u regionu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2011. 13:00h

Crnogorska Vlada pozvala je organizatore Parade ponosa, LGBT Forum Progres, da razmotri odluku o odlaganju te manifestacije, jer je, kako su naveli, u potpunosti spremna da pruži punu institucionalnu podršku njenom održavanju 31. maja.

Povorka ponosa, koja je bila najavljena za 31. maj u Podgorici, odložena je jer, kako su ocijenili organizatori, državni organi nijesu pokazali ozbiljnost i profesionalnost.

Oni su saopštili da je Vlada dala deklarativnu podršku paradi ali da se nije pomjerila sa tog mjesta.

Iz Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da je Vlada pružila znatno veći stepen institucionalne podrške ovoj manifestaciji od bilo koje druge vlade u regionu.

"Podržavajući organizaciju Parade ponosa, Vlada ispunjava svoju ustavnu obavezu da garantuje ostvarivanje prava na slobodu govora i javno ispoljavanje različitosti, što spada u korpus osnovnih ljudskih prava", navodi se u reagovanju Vlade.

U Vladi su, kako je saopšteno, imajući u vidu bezbjednosne procjene, intenzivne i sveobuhvatne aktivnosti na obezbjeđenju ovog skupa, uvjereni da ne postoji nijedan razlog za njegovo odlaganje.

U Vladi smatraju da je bezrezervna podrška ovoj manifestaciji mnogo značajnija od personalnog učešća

"Stoga, pozivamo organizatora Parade ponosa, LGBT Forum Progres, da ponovo razmotri odluku o odlaganju ove manifestacije, jer je Vlada u potpunosti spremna da pruži punu institucionalnu podršku njenom održavanju u zakazanom terminu, kao što je nedvosmisleno rečeno na sastanku predstavnika Vlade i LGBT Foruma Progres 13. aprila", kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Kada je riječ o učešću visokih Vladinih zvaničnika na Paradi ponosa, u Vladi smatraju da je bezrezervna podrška ovoj manifestaciji mnogo značajnija od personalnog učešća.

"Uvjerenje da bezbjednost učesnicima parade neće biti ugrožena zasnivamo i na činjenici da je svaki oblik nasilja protiv bilo koje manjinske grupe duboko suprotstavljen tradiciji i duboko ukorijenjenoj tolerantnosti crnogorskog društva", navode u Vladi.

Vlada će, kako su poručili, nastaviti sa snažnom kampanjom koja će doprinijeti boljem razumijevanju i afirmaciji različitosti, kao najboljem demokratskom standardu.

Bonus video: