SDP: Ko ima novca, može da kleveta koga hoće. Tako ispada

Potpuna dekrimanalizacija tog djela dovela bi do toga da građani svoja lična dobra - obraz, čast, ugled pokušaju zaštititi i van pravnog sistema Crne Gore.
0 komentar(a)
kleveta, Foto: Shutterstock.com
kleveta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.05.2011. 11:35h

Prihvatanje predloženih izmjena zakona za potpunu dekriminalizaciju klevete, omogućilo bi da, ko god želi i ima dovoljno novca, može uvrijediti ili oklevetati bilo koga, a da za to samo novčano odgovara, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Amandmanima Ministarstva pravde na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), kojima se u potpunosti dekriminalizuje kleveta, iz KZ su izbrisani članovi 195 i 196, čime uvreda i kleveta prestaju da budu krivično djelo.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić kazao je da bi potpuna dekrimanalizacija tog djela dovela do toga da građani svoja lična dobra - obraz, čast, ugled pokušaju zaštititi i van pravnog sistema Crne Gore.

"Pogotovo zbog toga što ta dobra ljudi u Crnoj Gori tradicionalno smatraju vrjednijim od ostalih”, dodao je on.

"U principu bi se prihvatanjem ovih izmjena zakona došlo do situacije da ko god želi i ima dovoljno novca može uvrijediti ili oklevetati bilo koga, a da za to samo novčano odgovara”, rekao je Stanić agenciji MINA.

Stanić je ukazao da dekriminalizaciju klevete u predloženom obliku ne poznaju zapadne demokratske zemlje.

Stanić je ukazao da dekriminalizaciju klevete u predloženom obliku ne poznaju zapadne demokratske zemlje.

Kako je naveo, samo Bosna i Hercegovina, Jermenija i Gruzija imaju takva zakonska rješenja u Evropi.

"U državama koje su vodeće u Evropskoj uniji nije se išlo u tom pravcu, a interesentan je i slučaj Rumunije koja je u potpunosti demkriminalizovala klevetu 2006. godine, da bi od toga odustala 2009., kad je to djelo ponovo vraćeno u Krivični zakonik”, rekao je Stanić.

On je kazao da su predstavnici SDP-a na sjednicama skupštinskih odbora više puta iskazali dilemu kad su u pitanju te izmjene.

U toj partiji smatraju da je tom pitanju potrebno posvetiti više pažnje i pokrenuti ozbiljnu raspravu, u kojoj bi učestovali i profesori prava, advokati, predstavnici NVO, političkih partija, Ministarstva pravde i ostale zainteresovane institucije i građani.

Prema riječima Stanića, da se sa dilemom u vezi pitanja potpune dekriminalizacije klevete zakonodavci suočavaju više hiljada godina, može poslužiti i primjer iz starog Rima, u vremenu u kome je takva praksa bila uvedena.

Kako je naveo, bogati građanin Lucius Veacius je, da bi dokazao besmislenost takve odredbe, išao ulicom i šamarao građane, dok bi za njim išao rob, koji bi im odmah isplaćio 25 asa na ime naknade predviđene Zakonom.

"Kako ne bi dolazili u situaciju da građani sami preuzimaju mjere zaštite od klevete i uvrede, moramo jasnim zakonskim normama, primjerenim crnogorskom društvu, dovesti do toga da svako može slobodno kritikovati, ali i da se pod formom kritike ne otvori mogućnost za porast broja kleveta i uvreda u svakodnevnom životu. Pogotovo ne u zemlji u kojoj je uzrečica “ubi me teška riječ““, zaključio je Stanić.

Bonus video: