Bečić i Abazović zajedno u četiri opštine

Lideri Demokrata i GP URA naredne nedjelje promovišu saveze u Podgorici, Bijelom Polju, Baru i Danilovgradu. Izborni slogan biće “Za 21. vijek”
114 pregleda 120 komentar(a)
Demokrate, URA, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Demokrate, URA, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2018. 18:21h

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA nastupiće u koaliciji na lokalnim izborima u Podgorici, Bijelom Polju, Baru i Danilovgradu, saznaju “Vijesti”. Partije Alekse Bečića i Dritana Abazovića u tim opštinama nastupiće pod sloganom “Za 21. vijek”, a koalicija dviju partija biće zvanično promovisana početkom naredne nedjelje. Kao najava kampanje za lokalne izbore na pojedinim mjestima u Podgorici već su istaknuti transparenti sa budućim sloganom koalicije.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz te koalicije, nosioci lista u svim gradovima biće iz Demokratske Crne Gore, dok će raspored na izbornim listama biti 70 odsto predstavnika Demokrata prema 30 posto predstavnika pokreta URA. Prema dogovoru Bečića i Abazovića samo u Bijelom Polju odnos predstavnika na izbornim listama biće 50 prema 50. Nosilac liste u Podgorici trebalo bi da bude predsjednik podgoričkog odbora Demokrata Vladimir Čađenović, a kao potencijalni kandidati pominjani su i poslanici Zdenka Popović i Danilo Šaranović.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, predviđeno je da kampanju za lokalne izbore predvode Bečić i Abazović, dok će nosioci liste biti u drugom planu. On je pojasnio da se sličan model pokazao djelotvornim na lokalnim izborima u Herceg Novom, Petnjici, Beranama i Cetinju, kada je uglavnom lider Demokrata vodio kampanju na terenu i prilikom javnih nastupa.

“Na taj način lista se oslanja na stranačkog lidera i manje se primjećuju eventualni nedostaci kod nosilaca lista. Takav model se pokazao djelotvornim jer nema mnogo vremena za profilisanje i promociju nosilaca liste među biračima. Samo što će ovog puuta kampanja biti pojačana prisustvom Abazovića”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da nakon odluke opštinskih odbora Glavni odbori dviju stranaka samo treba da potvrde odluke i da se “radi o formalnosti”.

Bečić i Abazović su krajem marta potpisali Memorandum o saradnji, navodeći da će time promovisati novu generaciju političara

i stvoriti “tim za budućnost”. Oni su tada ocjenili da dvije partije imaju čiste izvore finansiranja, zavidnu reputaciju i veliko uvažavanje međunarodne zajednice

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović smatra da je savez Bečića i Abazovića očekivan, jer je procijenjeno da dvije partije zajedno mogu postići bolji rezultat.

“Koalicija Demokrata i pokreta URA u Podgorici predstavlja odraz procjene dva partijska rukovodstva da mogu ostvariti sinergetski efekat. Potezi za svaki od drugih opština će zavisiti od njihove procjene šansi na uspjeh u tim gradovima. Vjerujem da će rukovodstva obje partije svoja eventualna savezništva bazirati na lokalnim izbornim strategijama, što je inače i praksa u Crnoj Gori”, kazao je Vujović.

Lideri bi trebalo da predvode liste

Vujović očekuje da će se kampanja za lokalne izbore bazirati na nastupima stranačkih lidera, jer se slično dešavalo i na prethodnim izborima.

“Svakako da će Bečić i Abazović biti nosioci predizborne kampanje. Manje su šanse da će biti i nosioci liste, odnosno kandidati za gradonačelnika, iako bi takav potez dodatno ojačao njihove šanse na uspjeh na lokalnom nivou. Podgorica je glavni grad, tako da postoje brojni primjeri u okruženju gdje su lideri partije bili i kandidati za gradonačelnika u glavnim gradovima. No, ako je suditi na osnovu nekih prethodnih reakcija, neki lideri nijesu spremni na tu opciju”, kazao je Vujović.

Bonus video: