DPS očekuje da izborni zakon bude usvojen do kraja maja

"Vjerujem da izborni zakon može, treba, pa čak i mora biti usvojen do kraja maja”, kazao je Vuković agenciji Mina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 11:15h

Demokratska partija socijalista (DPS) očekuje da će izborni zakon biti usvojen do kraja maja i da neće biti novog produžavanja roka za njegovo usaglašavanje sa Ustavom Crne Gore.

Visoki funkcioner DPS Miodrag Vuković smatra da će Venecijanska komisija (VK) dati pozitivno mišljanje o Predlogu izbornog zakona, koji im je dostavio Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore.

"Vjerujem da izborni zakon može, treba, pa čak i mora biti usvojen do kraja maja”, kazao je Vuković agenciji Mina.

On je ocijenio da, nakon očekivanog pozitivnog mišljenja VK, ne bi trebalo da postoji nijedan razlog za izborni zakon ne bude usvojen do kraja mjseca.

"Ne vjerujem da će kod pojedinih stranaka postojati političke neodgovornosti da ne podrže Predlog izbornog zakona iza koga je stala i VK”, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, suprotno ponašanje bi pokazalo da je neko namjerno opstruirao usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa najvišim pravnim aktom Crne Gore.

Vuković je podsjetio da je usvajanje usaglašenog izbornog zakona jedan od uslova Evropske komisije za nastavak evropskih integracija Crne Gore.

"Smatram da su se sada stekli uslovi da se ispuni ta obaveza", kazao je on.

Vuković je naveo da rad na izbornom zaklonu nije bio lak, ali da je pokazao pravo lice svih subjekata na crnogorskoj političkoj sceni.

DPS, Socijaldemokratska partijja i Socijalistička narodna partija usaglasile su polazne osnove Predloga izbornog zakona i uputile ih VK.

Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Bošnjačka stranka, kao i albanske nacionalne partija saopštile su da je za njih neprihvatljiv Predlog izbornog zakona.

Za usvajanje izbornog zakonodavstva potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini.

Skupština Crne Gore produžila je, peti put, rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa najvišim pravnim aktom do 31. maja.

Bonus video: