CPC: Amfilohije se stavlja iznad države

Kako Amfilohije, sa 2,5 miliona eura prihoda, može pokriti troškove tolike mitropolijske organizacije sa\\"više od 1,5 hiljada samo sveštenih lica\\", pitaju iz CPC
87 pregleda 0 komentar(a)
mihailo. filip vujanovic, Foto: Zoran Đurić
mihailo. filip vujanovic, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.05.2011. 17:02h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije postavlja se i legitimiše kao vrhovni zakon, ne samo iznad države, nego iznad svih i svakoga, ocijenila je danas Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

Amfilohije je ranije kazao da će tražiti da se Mitropolija crnogorsko-primorska izbriše iz Registra crkava i vjerskih zajednica srpskog Ministarstva vjera, i pojasnio da ona nije registrovana u Crnoj Gori jer joj nije potrebna takva vrsta potvrde.

U reagovanju CPC-a navodi se da Amfilohije takvim stavom još jednom potvrđuje da ne priznaje ni Crnu Goru, ni Srbiju, niti institucije pravne države i poziciju crkve u državi.

„U svim pravnim državama svijeta crkve su registrovane kod države, i na taj način su dio državno-pravnog poretka“, kaže se u reagovanju.

O tome, kako se navodi, svjedoči registracija Ruske pravoslavne crkve i Moskovske patrijaršije, po Ustavu te crkve, kod Ruske Federacije kao svoje matične države.

Iz CPC-a navode da je i Ustavom Srpske pravoslavne crkve (SPC) definisano da su u toj crkvi „pravna lica Patrijaršija, eparhije, crkvene opštine, manastiri, zadužbine, samostalne ustanove ili takvi fondovi i, prema crkvenoj namjeni, pojedini hramovi“.

„Dakle, po ustavu SPC, i Mitropolija kojom upravlja Amfilohije, dužna je da se registruje kod države, u suprotnom (član 15) ne može ostvariti svojstvo pravnog lica“, tvrde u CPC-u.

U toj crkvi se pitaju kakav je to mitropolit koji ne poštuje ustav sopstvene crkve, i koji posjeduje lična dokumenta a istovremeno negira komunikaciju sa državom koju ne priznaje.

„Kako ispunjava zakonske obaveze prema državi u pogledu plaćanja poreza i obaveza, urednog finansijskog žiralnog poslovanja, prijave sveštenika – mahom nedomicilnih u Crnoj Gori, funkcionisanja digitalnih kasa, prijave boravka sveštenih lica“, navode iz CPC-a.

Pitaju se i kako Amfilohije, sa 2,5 miliona eura prihoda, može pokriti troškove tolike mitropolijske crkvene organizacije, u kojoj je upošljeno "više od 1,5 hiljada samo sveštenih lica".

Bonus video: