Mirel: Pored političkih, važni su i drugi kriterijumi za ulazak u EU

“Ukoliko se usaglašavanje nastavi, mislim da će Crna Gora biti u mogućnosti da ispuni obaveze i u ostalim oblastima, osim u ključnim prioritetima, srednjoročno gledano”, rekao je Mirel
0 komentar(a)
Pjer Mirel, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pjer Mirel, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.05.2011. 09:58h

Politički kriterijumi iz sedam prioriteta koje Crna Gora treba da ispuni na putu ka Evropskoj uniji najznačajniji su u ovoj fazi, ali ni ostala pitanja ne treba zaboraviti u narednom periodu, poručio je direktor Generalnog direktorata za proširenje Pjer Mirel.

On je na otvaranju prvog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, u Podgorici, rekao da je najvažnije pitanje - otvaranje pregovora u rukama Crne Gore.

“Ukoliko se usaglašavanje nastavi, mislim da će Crna Gora biti u mogućnosti da ispuni obaveze i u ostalim oblastima, osim u ključnim prioritetima, srednjoročno gledano”, rekao je Mirel.

Crna Gora, kako je rekao, prilagođava svoj pravni i institucionalni okvir zahtjevima članstva.

On je kazao da je u mnogim oblastima u Crnoj Gori uveden odgovarajući pravni okvir.

“Pitanje je sada implementacije i kapaciteta da se sprovode zakoni koji već postoje, uključujući i neophodnu finansijsku podršku, što nije lako u uslovima krize”, kazao je Mirel.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen rekao je da će na današnjem sastanku biti razmotreni zaključci i preporuke pododbora.

“Od posebnog značaja su sve te aktivnosti koje sprovodimo u svjetlu činjenice da će EK na jesen ove godine procjenjivati cjelokupan napredak, ostvaren u uspunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma, a važno je šta smo radili i na svim ostalim područjima”, kazao je Roćen.

Crna Gora, kako je rekao, prilagođava svoj pravni i institucionalni okvir zahtjevima članstva.

Roćen je rekao da se kontinuirano radi na jačanju administrativnih kapaciteta, kako bi javna uprava bila spremna ne samo da pripremi i usvoji propise EU već i da ih primijeni.

On je kazao da Crna Gora u nove faze evropskih integracja ulazi sa novim entuzijazmom, koji crpi iz kontinuirane saradnje sa EK i briselskom administracijom.

Roćen se zahvalio partnerima iz EK i Delegaciji EU na konstatnom angažovanju i podršci koju pružaju Crnoj Gori.

On je kazao da su u prvoj polovini ove godine, kroz rad zajedničkih tijela EU - Crna Gora, aktivnosti bile intenzinve i da je detaljno sagledavano stanje napretka u usaglašavanju crnogorskog institucionalnog i zakonodavnog okvira.

On je zahvalio partnerima iz EK i Delegaciji EU na konstatnom angažovanju i podršci koju pružaju Crnoj Gori.

Roćen je napomenuo da je Odbor nadležan i za pripremu sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, ključno tijelo za vođenej političkog dijaloga i praćenje realizacije obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da razmatra i sava ostala bilateralna i međunarodna pitanja od obostranog interesa.

On je kazao da prethode i sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, 20. juna u Luksemburgu, i parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sljedeće sedmice u Podgorici.

Bonus video: