Medenica: Spremni smo da sudimo organizovanom kriminalu

“Nema naručenih niti očekivanih presuda. Presude moraju biti rezultat zakonom sprovedenog postupka", kazala je Medenica.
51 pregleda 0 komentar(a)
medenica, Foto: Zoran Đurić
medenica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.05.2011. 14:35h

Crnogorsko pravosuđe spremno je za moguće procese povodom akcije „Balkanski ratnik“, ali ni po tom pitanju neće biti naručenih ili očekivanih presuda, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je na zajedničkoj sjednici Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) i Odbora za međunarodne odnose istakla da da su crnogorske sudije spremne da se uhvate u koštac na najtežim oblicima organizovanog kriminala.

Slabe karike

Sudstvo je spremno, kako je kazala, i da odgovori na svoj dio obaveza prema zahtjevima Evropske komisije.

“Nema naručenih niti očekivanih presuda. Presude moraju biti rezultat zakonom sprovedenog postupka, brižljive i stručne ocjene dokaza, uz puno poštovanje nezavisnosti i samostalnosti sudija”, kazala je Medenica odgovarajući na pitanje poslanika Socijalistička narodne partije (SNP) Predraga Bulatovića kako će sudstvo reagovati u slučaju optužnica za crnogorske državljane, povodom akcije Balkanski ratnik.

Bulatović je ocjenio i da u vlasti postoji nedostatak političke volje za obračun sa organizovanim kriminalom, navodeći kao dokaz propuste državnih organa u akciji Balkanski ratnik. On smatra Vlada treba mnogo više da radi na njihovoj koordinaciji.

“Više korupciju prijavljuju nevladine organizacije i anonimni pojednici nego policija. Zbog toga treba raditi na uklanjanju personalnih slabih karika u borbi protiv organizovanog kriminala“, kazao je Bulatović aludirajući na direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Radulović nudi ostavku, ako EU potvrdi Roćenove riječi

Dok je, komentarišući sprovođenje preporuka iz mišljenja EK, Bulatović upozoravao da Vlada ne smije žmuriti na probleme, poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je da vlast pokušava da prevari EU.

Reagujući na ocjene ministra vanjskih poslova Milana Roćena da Crna Gora ispunjava obaveze za dobijanje datuma pregovora, Radulović je kazao da ministar krije istinu o stvarnom stanju.

“Ako, gospodine Roćen, Evropska unija potvrdi ovo što vi pričate, ja ću podnijeti ostavku. Ukoliko ne potvrdi, neću tražiti da odete iz političkog živora, već smo spremni da vam pomognemo da zajedno ubrzamo evropski put Crne Gore”, rekao je Radulović, na šta mu je Roćen poručio da olako ne daje obećanja:“Bila bi šteta da se povučete iz politike”.

I pored insistiranja Aleksandra Damjanovića (SNP) da objasni zbog čega Vlada odlaže promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe, Roćen je izbjegao da odgovori kada će inicirati promjene. On je priznao i da u većini članica EU nije dekriminalizovana kleveta, pojašnjavajući da se to od Crne Gore tražilo kao uslov za ulazak u EU.

„Neke stvari ste radili samo da ispunite formu. Možda ste prebrzo ušli u predlaganje potpune dekriminalizacije klevete, pa se može doći u situaciju da se za nekoliko godina ponovo traži njeno vraćanje u Krivični zakonik“, upozorio je Raško Konjević iz SDP-a.

Poslanici "održali bukvicu" Raoniću

Poslanici vlasti i opozicije, ali i ministar Roćen, iskoristili su zajednički sastanak da „održe bukvicu“ Borisu Raoniću koji predstavlja civilni sektor u NSEI.

Komentarišući Raonićevu medijsku izjavu o odnosu članova odbora sa Roćenom, Vasilije Lalošević (SNP) je kazao da se niko ne boji ministra. Kada je Miodrag Vuković (DPS) prokomentarisao da se Roćen zapravo boji poslanika, Raonić je kazao da je u tekstu analizirao rad minisarstva a ne odbora.

„Umjesto da hvalite rad ministartva, vi nas bez osnova kritikujete. Ako vam smeta moj autoritet, recite mi trebaju li Crnoj Gori možda ministri bez autoriteta“, prokomentarisao je Roćen.

Bonus video: