Inicijativa PzP-a za saslušanje o navodnom švercu sa Kosova nije prošla

Lider PzP-a je ocijenio da je očigledno da su DPS i SDP odbili taj predlog jer se finansiraju iz crnih fondova.
0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Vijesti online
Odbor za bezbjednost, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.05.2011. 06:57h

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu iz DPS-a i SDP-a odbili su predlog lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da se organizuje kontrolno saslušanje povodom navoda o prekograničnom švercu sa Kosovom.

Medojević je kazao “Vijestima” da je taj predlog iznio na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu kada se, prije tri dana, raspravljalo o aferi “Balkanski ratnik”.

“Svaki demokratski parlament u svijetu otvorio bi istragu i priču, ako se pojave policajci koji kažu da postoji šverc i optuže svoje starješine, a da pri tom nema reakcije državnih organa. Oni optužuju Veselina Veljovića da je zaštitio policijske funkcionere koji su švercovali. Dakle, neophodno je da parlament pokrene pitanje političke odgovornosti direktora policije prije čega bi trebalo obaviti neka kontrolna saslušanja”, istakao je Medojević.

Lider PzP-a je ocijenio da je očigledno da su DPS i SDP odbili taj predlog jer se finansiraju iz crnih fondova.

"Ja sam u međuvremenu obavijestio i Amerikance i Evropljane. Jednostavno sam rekao da ne možemo da to proguramo u parlament, iako je život svjedoka, koji imaju dokaze, ugrožen", kazao je Medojević.

On je podvukao da će slučaj prekograničnog šverca sa Kosovom biti pod lupom EU, kada je riječ o dobijanju datuma pregovora, jer na njemu se pokazuje da li parlament ima volje da vrši svoju kontrolnu i nadzornu ulogu.

Medojević je dodao da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić dobro zna da parlament mora da osnaži svoju kontrolnu i nadzornu funkciju u trenutku kada treba ispuniti uslove EK za datum pregovora, ali da se suštinski stvari ne pomjeraju s mjesta, uprkos volji lidera SDP-a da promijeni poslovnik i slične formalne stvari.

Bonus video: