Crnogorska dijaspora traži poništenje odluka Podgoričke skupštine

“Mandić je ukazao i na to da dijaspora sa velikim interesovanjem prati politički i ekonomski razvoj Crne Gore"
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 16:25h

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Australije Mihailo Mandić predao je predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću “Inicijativu Crnogorske dijaspore za donošenje Deklaracije o poništenju odluka tzv Podgoričke skupštine”.

Ta inicijativa je, kako tvrdi Mandić, proizvod konsultacija i saradnje crnogorskih udruženja širom svijeta.

“Inicijativa ima punu podršku Crnogorske asocijacije iz Evrope, Kanade, SAD, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Kosova, Slovenije, što joj daje posebnu političku težinu i značaj”, kazao je Mandić.

Bio sam prijatno iznenađen kada sam čuo da je ovo već ušlo zakon

On je dodao da je to ideja koju je dijaspora odavno htjela da realizuje i da su ovim činom željeli da daju impuls Skupštini da se odredi prema pitanju koje preko 90 godina stoji nedefinisano.

Na pitanje novinara da li je ova inicijativa povezana sa Predlogom zakona o statusu dinastije Petrović u kojem je navedeno da je Crna Gora 1918. anektirana, Mandić je kazao da to nije dogovoreno.

"Krivokapićeva obaveza je da se odredi prema ovom pitanju"

“Ova inicijativa je pokrenuta u februaru. Bio sam prijatno iznenađen kada sam čuo da je ovo već ušlo zakon. Ali naša inicijativa je ipak drugačija jer mi tražimo da se Skupština kao organ, de jure, zvanično odredi prema takozvanoj Podgoričkoj skupštini”, rekao je Mandić “Vijestima”.

Iz kabineta predsjednika Skupštine je saopšteno da je Krivokapić ocijenio da Inicijativa koja dolazi od crnogorskih udruženja širom svijeta ima poseban značaj

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Australije smatra da je obaveza Krivokapića prema dijaspori da se Skupština odredi prema ovom pitanju onako kako su iseljenici zahtijevali.

Iz kabineta predsjednika Skupštine je saopšteno da je Krivokapić ocijenio da Inicijativa koja dolazi od crnogorskih udruženja širom svijeta ima poseban značaj i istakao da će se Skupština Crne Gore na primjeren i odgovoran način odrediti prema tom dokumentu.

“Mandić je ukazao i na to da dijaspora sa velikim interesovanjem prati politički i ekonomski razvoj Crne Gore, i izrazio želju da država Crna Gora izraste u visoko demokratsko i prosperitetno društvo, sa jasnim pravcima djelovanja u svim oblastima”, piše u saopštenju Skupštine.

Bonus video: