Predog izmjena Zakona o vojsci: Plaćajte vojnike kao ljude

Nova predlaže i da se, pored prava na uvećanu zaradu, zakonski garantuje pravo na uvećanu zaradu i po osnovu noćnog rada i rada neradnim danima.
0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nenad Čobeljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2011. 07:03h

Nova srpska demokratija predložila je izmjene Zakona o vojsci tako da se uvede obaveza plaćanja dežurstva, noćnog i prekovremenog rada, što su i zahtjevi Sindikalne organizacija Vojske (SOVCG), na čijem je čelu pukovnik Nenad Čobeljić.

SOVCG je u februaru ove godine predao inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti spornih članova zakona, ali sud još o njoj nije odlučivao.

Nova predlaže i da se, pored prava na uvećanu zaradu, zakonski garantuje pravo na uvećanu zaradu i po osnovu noćnog rada i rada neradnim danima, kako je to uređeno propisima za državne službenike i namještenike.

U obrazloženju predloga se navodi da će se tako pripadnicima vojske omogućiti da ostvare jednaka prava kao i drugi zaposleni u Crnoj Gori, koja su im garantovana Ustavom i zakonima.

Ukazuje se da zbog važećeg rješenja Zakona o vojsci zaposleni nijesu imali pravo na nadoknadu za prekovremeni rad, rad noću i u danima koji su zakonom određeni kao neradni.

“Stoga je ova odredba po svom karakteru diskriminatorska, odnosno u suprotnosti je sa članom 8 Ustava Crne Gore kojim je zabranjena svaka diskriminacija po bilo kom osnovu”, kaže se u obrazloženju predloga.

Podsjeća se da, prema važećem zakonskom tekstu, radna sedmica zaposlenih u vojsci može trajati znatno duže od propisanih 40 časova, pa čak i za 96 sati. To zavisi isključivo od volje pretpostavljenog starješine, a svi pripadnici ne dežuraju isti broj puta, neki uopšte ne dežuraju, a svi primaju vojni dodatak od 38 odsto na osnovnu platu.

“Izgovor da vojni dodatak od nekih 60–110 eura, koji dobijaju uz mjesečnu zaradu, navodno nadoknađuje prekovremeni rad, rad noću i rad za vrijeme neradnih dana je smiješan jer bi bez ovog vojnog dodatka plata profesionalnih i civilnih lica u vojsci bila znatno ispod prosječne plate u Crnoj Gori.

Jasno je da se ovaj vojni dodatak daje zbog specifičnosti vojne službe”, obrazložili su iz Nove.

Članovima SOVCG zbog tih zahtjeva i javnih istupa, kako su saopštili, zaprijećeno je otkazima i premještajima na druga radna mjesta. Zvanična rješenja o tome im juče nijesu uručena, kako je bilo najavljeno prošle sedmice.

Bonus video: