Vuksanović posjetila Berane, Gusinje i Petnjicu: Bez jačanja poljoprivrede i stočarstva nema razvoja sjevera

Dodala je da bi se na taj način ojačao ekonomski lanac proizvodnje, udvostručili prihodi u budžetu jer bi se smanjivao trgovinski deficit ali bi upolili veliki broj poljoprivrednika na sjeveru a turisti bi koristili domaće zdrave proizvode što bi, kako kaže, povećalo kvalitet ponude
110 pregleda 15 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Berane, Foto: Predsjednica.me
Draginja Vuksanović, Berane, Foto: Predsjednica.me
Ažurirano: 06.04.2018. 13:13h

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore dr Draginja Vuksanović posjetila je danas, u okviru svoje kampanje, Petnjicu, Berane i Gusinje i tom prilikom kazala da bez jačanja poljoprivrede i stočarstva nema razvoja sjevera ali ni održivosti crnogorske ekonomije koja mora počivati na proizvodnji i otvaranju radnih mjesta u realnom ekonomskom sektoru.

Vuksanović je napomenula da crnogorski turizam nema ni približne efekte po ekonomiju koliko bi imao da kroz turistički proizvod prodajemo našu umjesto uvoznu hranu, piće i ostale proizvode.

"Zamislite da se država fino organizuje, pa da pomogne poljoprivredni sektor na sjeveru, koji je inače nerazvijen, pa da sjever proizvodi hranu za primorje. Prosto, da hranu koja se prodaje u toku sezone turistima bude domaća roba koju smo mi proizveli a ne roba koju smo uvezli", kazala je.

Dodala je da bi se na taj način ojačao ekonomski lanac proizvodnje, udvostručili prihodi u budžetu jer bi se smanjivao trgovinski deficit ali bi upolili veliki broj poljoprivrednika na sjeveru a turisti bi koristili domaće zdrave proizvode što bi, kako kaže, povećalo kvalitet ponude.

"Zašto niko o tome ne razmišlja? Reći ću vam zašto: zato što imamo DPS uvoznički lobi koji u postojećoj situaciji preko noći ostvaruje enormne profite na uvozno-izvoznim poslovima. Eto zašto. Dakle, da bi DPS privatnici bili milioneri, mi ne razvijamo vlastitu privredu", kazala je Vuksanović.

Ona je u Petnjici posjetila domaćinstvo Rešada Rastodera koji je kako Vuksanović kaže, svojim trudom pokazuje da se od poštenog rada može živjeti i da poljoprivreda i stočarstvo moraju biti okosnica razvoja sjevera Crne Gore.

"Rešad Rastoder upravo svojim primjerom pokazuje da u Crnoj Gori ima i ljudi i znanja i volje da sve ovo realizujemo. Potrebno je samo da se vlast okrene prema svojim gradjanima kao što je gdin Rastoder, a da zaboravi na bogaćenje otudjene partijske elite i tajkuna koji su u sprezi sa njima", zaključila je.

Bonus video: