NOVA i SNP: Krivokapićeve ideje o dinastiji neće proći

Te dvije opozicione partije reagovale su na Predlog zakona o dinastiji Petrović-Njegoš u kojem je navedeno da je Crna Gora nasilno anektirana 1918. godine.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 07:27h

Nova srpska demokratija (Nova) i Socijalistička narodna partija (SNP) saopštile su da neće dozvoliti da se istorija Crne Gore mijenja i falsifikuje, nazivajući takve pokušaje besmislenim.

Te dvije opozicione partije reagovale su na Predlog zakona o dinastiji Petrović-Njegoš u kojem je navedeno da je Crna Gora nasilno anektirana 1918. godine.

To je prvi put da se u nekom od crnogorskih zakona Podgorička skupština i ostala dešavanja s kraja 1918. godine nazivaju nasilnom aneksijom. Prema riječima predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića, ovaj član je u Predlog zakona unijet na insistiranje njegove partije.

“Dobrim poznavaocima političkih prilika u Crnoj Gori nije teško prepoznati rukopis kojim je pisana ta odredba predloga zakona o dinastiji Petrović-Njegoš. To je poznati rukopis Ranka Krivokapića, predsjednika jedne minorne partije, koja, kao parazit na tkivu DPS-a, realizujući svoj nacional-socijalni program plasira stavove koji, nažalost, nanovo svađaju i dijele Crnu Goru i povređuju stare rane”, kazao je “Vijestima” funkcioner SNP-a Vuksan Simonović i dodao da sudbina takve politike sigurno ne može izdržati sud vremena.

SNP i NOVA reagovale su na Predlog zakona o dinastiji Petrović-Njegoš u kojem je navedeno da je Crna Gora nasilno anektirana

Predsjednik Skupštine potvrdio je ranije da je član u kojem se pominje aneksija unijet u Predlog zakona na instistiranje SDP-a, ističući da bi taj pravni dokument pred poslanicima mogao da se nađe za 15 dana.

Sa ocjenom da odredba novog zakonskog akta svađa i dijeli građane Crne Gore, slaže se i zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović: “Ne znam kome to može donijeti dobra i šta to znači Crnoj Gori i njenim građanima izuzev što podsjeti na stare podjele i što nas opet posvađa. Oni koji su se među sobom svađali oko toga davno su već umrli”.

On je upitao i nazire li se više kraj besmislu da se kroz određene zakone, koji imaju namjeru da poboljšaju funkcionisanje pojedinih segmenata društva u sadašnjosti, mijenja prošlost bliža i dalja.

“Potpuno je neprihvatljivo sa našeg stanovišta da se na takav način istorija, rekao bih podmuklo i posredno, revidira, da se ispravlja i pokušava promijeniti njen tok, odnosno da se ispravi ono, što je danas sa gledišta pojedinih partija bilo loše”, kazao je Danilović “Vijestima”.

Besmislica je, naglasio je Danilović, to da je Crna Gora anektirana 1918. To će, tvrdi on, pokazati i zvanični međunarodni dokumenti.

Besmislica je, naglasio je Danilović, to da je Crna Gora anektirana 1918. To će, tvrdi on, pokazati i zvanični međunarodni dokumenti.

“A ta međunarodna zajednica je i danas strašno važna kao što je bila tada”, istakao je Danilović.

On je dodao da je volja naroda bila da se ujedini srpski narod i da to niko normalan ne može sporiti.

“SNP je još ranije saopštio da će svestrano razmotriti tekst ovog značajnog i veoma specifičnog zakona čim ga dobije i zauzeti svoj jasan stav, ali će se pri tom suprotstaviti pokušaju bilo kakvog falsifikovanja slavne istorije i tradicije Crne Gore”, istakao je Vuksanović.

Danilović je rekao da je očigledno lakše mijenjati prošlost jer su oni koji bi vam rekli da nijeste u pravu ili da radite glupe stvari odavno mrtvi.

Referendum nije bio pošteniji od Podgoričke skupštine

Osvrćući se i na referendum o nezavisnosti, zamjenik predsjednika Nove je kazao da on nije bio pošteniji od Podgoričke skupštine 1918. godine. Na pitanje hoće li amandmanski djelovati na zakon i tražiti da se taj dio izbriše, Danilović je kazao:

“Svakako da hoćemo, ali ne sumnjam da je to nekakav međusoban kompromis između DPS-a i SDP-a. Jer treba sada omogućiti nekako SDP-u da se osjeća što manje povrijeđeno i politički ranjeno nakon svega onoga što se dogodilo sa crkvicom na Svetom Stefanu”.

Konflikt između DPS-a i SDP-a izbio je nedavno zbog crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu. Nakon što je Vlada odlučila da ne odgodi izvršenje svoje prvobitne odluke da se sruše nelegalno sagrađeni zidovi na temeljima tog vjerskog objekta, ministri SDP-a su napustili sjednicuVlade. Poručili su da se u te fotelje neće vraćati dok ne vide ruševine.

Galerija

Bonus video: