Lukšić: Došli smo do najboljeg rješenja u interesu svih

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozdravila odluku Vlade da se obnovi crkva Svete Gospođe na Svetom Stefanu.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 20:19h

Premijer Igor Lukšić najavio je da će nelegalno dograđeni dio na temeljima crkve na Svetom Stefanu biti srušen, nakon čega bi se najranije početkom oktobra moglo pristupiti rekonstrukciji crkve Svete Gospođe iz 15. vijeka.

"Da bi rekonstrusali crkvu iz 15. vijeka treba da koristite tradcionalne tehnike, materijale, znanje ,vještine, i onda je razumljivo da tu nema prostra za opeku i slične građevinske materijale. Iz toga razloga mi se čini da je potpuno jasan zaključak Vlade o crkvi na Svwetom Stefanu", rekao je Lukšić.

On je ukazao i da je Mitropolija crnogorsko – primorska podržala odluku Vlade da se rekonstruiše crkva iz 15 vijeka.

"Mislim da smo došli do najboljeg rješenja koje je u interesu sveukupne zajednice. I da se od sjutra počnemo baviti temama koje su, sa jedne strane naše evropske obaveze, a sa druge strane ekonomski prioriteti", kazao je Lukšić.

On je naveo i da "ne vidi apsolutno ni jedan razlog zašto vlada na narednoj sjednici u četvrtak ne bi bila u punom sastavu".

Odluka Vlade, prema njegovim riječima, najbolji je most za obnavljanje naše kulturno istorijskog naslijeđa.

"Svaka odgovorna Vlada treba da radi, na zakonom utemljen način, na obnavljanju naslijeđa i na takav način posmatramo rekonstrukciju crkve Svete Gopođe. Implementacija tih zaključaka u potpunsoti obezbjeđuje punu sinhronizaciju aktivnosti u Vladu", kazao je Lukšić.

On je dodao da je pred sjednicu Vlade razgovarao sa ministraima iz SDP-a i informisao ih o predlogu zaključaka o crkvi na Svetom Stefanu i da pretpostavlja da oni nijesu mogli da prihvate te zaključke prije partijskih konsulatacije, što je za njega rauzumljivo.

"Ne vidim ni jedan razlog zbog čega ovako jedno racionalno rješenje ne bi bilo prihvaćeno", ponovio je premijer.

"Na taj način bi, u dogovoru sa zakupcem, omogućili punu funkcionalnost Svetog Stefana kao jednog od najznačajnijeg segmenta naše turističke ponude“, dodao je premijer.

Sekulić: Rekonstrukcija crkve po završetku turističke sezone

Vlada Crne Gore donijela je zaključak kojim najavljuje rušenje zidova crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, koji su na ranijim temeljima tog vjerskog objekta nedavno podignuti bez dozvole.

Cilj je da crkva bude kao što je izgledala u 15. vijeku, kada se zvala crkva Svete Gospođe. Nju je kasnije rekonstruisala Marija Karađorđević i od tada nosi ime crkva Svetog Aleksandra Nevskog.

“Vlada zadužuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma da prije otvaranja Svetog Stefana, zajedno sa hotelskom grupom “Budvanska rivijera” i zakupcima hotela Sveti Stefan, izvrši sve neophodne pripremne radove, kako bi nakon glavne turističke sezone počela rekonstrukcija crkve Svete Gospođe”, kazao je na konferenciji za novinare ministar turizma Predrag Sekulić.

Iako je nekoliko novinara insistiralo na pojašnjenju, Sekulić je jednostvano odlučio da ne odgovori, a pri kraju, uz osmijeh, ignorisao pitanja.

Iako je nekoliko novinara insistiralo na pojašnjenju, Sekulić je jednostvano odlučio da ne odgovori, a pri kraju, uz osmijeh, ignorisao pitanja.

Pošto ministar nije želio, novinarima je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću pojašnjeno da vršenje “neophodnih pripremnih radova” u suštini znači da će se postojeći zidovi srušiti.

Otvaranje Svetog Stefana zakazano je za kraj ovog mjeseca, tako da bi rušenje trebalo uskoro da počne.

"Vlada zadužuje Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da nastavi istraživanje i da do 1. septembra 2011, na osnovu prikupljene dokumentacije, predloži cjelovito rješenje za rekonstrukciju crkve Svetog Stefana, izda građevinsku dozvolu, najkasnije do 1. oktobra ove godine", rekao je Sekulić.

On je dodao i da je Vlada njegovo Ministarstvo zadužila da, na osnovu rješenja za rekonstrukciju crkve Sv. Gospođe, u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, korišćenjem tradicionalnih tehnika, zanata i materijala izda građevinsku dozvolu, najkasnije do 1. oktobra ove godine.

Potrebno je, dodao je ministar, prethodno dobiti pisanu saglasnost za taj projekat od zakupaca Sv. Stefana.

Zbog neslaganja sa stavom Vlade da se rješavanje ovog pitanja odgodi, do donošenja mišljenja posebne Komisije, ministri SDP-a su bojkotovali današnju sjednicu. Čini se da zbog toga neće snositi posljedice.

Na pitanje da li je bilo riječi o tome da će se pred Skupštinom pokrenuti postupak za smjenu trojice ministara iz SDP-a zbog toga što nijesu došli na sjednicu Vlade, Lukšić ponovo nije dao konkretan odgovor.

“Cijenim da su ovi zaključci, kako su dati u odnosu na ono što je bila informacija vezano za bespravnu gradnju na Svetom Stefanu, veoma jasni i da su potpuno u skladu sa onim što je pitanje zaštite zakonitosti čitavog ovog postupka i samim tim očekujemo da kolege iz SDP-a već na sledećoj sjednici Vlade budu prisutni”, kazao je ministar turizma.

Na pitanje kakvu reakciju mještana očekuje, Lukšić je kazao da sa njima nije razgovarano, ali da cijeni da je za njih zadovoljavajuća “činjenica da će se obnoviti sakralni objekat... i da u tom dijelu ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema”.

Mitropolija pozdravila odluku o obnovi crkve na Svetom Stefanu

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozdravila je odluku Vlade da se obnovi crkva Svete Gospođe na Svetom Stefanu, i nada se da, do konačnog projekta i početka rekonstrukcije, neće doći do promjene postojećeg stanja na tom lokalitetu.

“MCP pozdravlja odluku Vlade, kao i ulogu njenog predsjednika (Igor) Lukšića, da se pristupi obnovi crkve Rođenja Presvete Bogorodice na Svetom Stefanu, s nadom da je to početak obnove dijaloga Crkve i države na zdravim temeljima, koji će ubuduće rađati dobrim plodovima sveukupne obnove, izgradnje i napretka našeg društva”, navodi se u saopštenju.

U MPC nadaju se i vjeruju da, do donošenja konačnog projekta i početka rekonstrukcije, neće doći do promjene postojećeg stanja na licu mjesta.

“Budući da je za potrebe najnovije planirane obnove projekat već izrađen, Mitropolija izražava nadu da će ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma uzeti u obzir pri izradi konačnog projekta za obnovu crkve Svete Gospođe”, naveli su iz MCP.

Kako su poručili, ostaju do daljnjeg otvoreni za saradnju na rekonstrukciji tog hrama.

“Smatramo neizbježnim i neophodnim dalju saradnju i dijalog nadležnih državnih organa sa Mitropolijom i drugim eparhijama Pravoslavne crkve u Crnoj Gori na rješavanju ostalih otvorenih pitanja”, kazali su iz MCP.

Galerija

Bonus video: