Medojević tvrdi da je Đukanović ostao u manjini

U manjini prvi put od 1997., kada je članovima Predsjedništva DPS predstavio spisak kandidata za potpredsjednike, među kojima nije bilo Lukšića, Marovića i Vujanovića.
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Nebojša Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.05.2011. 08:10h

Portparol DPS Rajko Kovačević nazvao je “još jednom maštarijom” navode lidera PzP Nebojše Medojevića da je šef vladajuće partije Milo Đukanović na sjednici Predsjedništva preglasan prilikom predlaganja kandidata za potpredsjednike.

Uoči današnje sjednice Glavnog odbora DPS, koji treba da utvrdi da li će Kongresu predložiti za potpredsjednike Željka Šturanovića, Igora Lukšića, Svetozara Marovića i Filipa Vujanovića, Medojević tvrdi da je Đukanović članovima Predsjedništva predstavio svoj spisak kandidata za potpredsjednike, među kojima nije bilo Lukšića, Marovića i Vujanovića.

“Da je raskol u DPS dramatičan, ukazuje i činjenica da je Predsjedništvo većinom glasova odbilo Đukanovićeve predloge za potpredsjednike. Do juče neprikosnoveni partijski lider je sinoć, prvi put od čuvene sjednice Glavnog odbora jednstvenog DPS iz 1997 godine, preglasan i ostao u manjini”, naveo je juče Medojević.

Najglasniji protivnici namjere Đukanovića da imenuje Lukšica za premijera u vrhu DPS, sada su okrenuli leđa Đukanoviću i podržavaju premijera

On je ocijenio da je posljednja sjednica Predsjedništva ukazala na jasnu namjeru Đukanovića da uz pomoć lidera SDP Ranka Krivokapića “izvede meki državni udar i sruši premijera i Vladu”, ali i na ubrzani gubitak moći Đukanovića koji više “nije u poziciji iz 1997. kada je imao bezbjednosni i kriminogeni aparat pod svojom kontrolom, bezrezervnu podršku zapada i kreiranu atmosferu zaštite državnih interesa”.

“Najglasniji protivnici namjere Đukanovića da imenuje Lukšica za premijera u vrhu DPS, sada su okrenuli leđa Đukanoviću i podržavaju premijera”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, ovo dvovlašće ne smije dugo da traje, jer će doći do blokade reformi i ugroziti naše evroatlantske integracije, priliv inostranih investicija i mir i stabilnost u zemlji.

Pozivam Krivokapića da u što kraćem roku saopšti da li Lukšićeva Vlada ima podršku SDP ili nema

On je rekao da DPS mora brzo odlučiti da li će i dalje slijepo da prati “prošvercerski i antievropski kurs svog predsjednika, ili će da podrži novu politiku premijera”.

“Pozivam čelnike DPS, Đukanovića, Marovića, Vujanovića, Šturanovića, Mugošu da javno i eksplicitno saopšte da li ova Vlada i premijer imaju podršku DPS i SDP ili ne. Pozivam Krivokapića da u što kraćem roku saopšti da li Lukšićeva Vlada ima podršku SDP ili nema.

Ad hoc podrška

Zadržavanje postojeće situacije dovešće do gubljenja kredibiliteta i legitimiteta Vlade koja neće moći da donosi odluke i kreira politike u interesu građana i države i biće dovedena u pitanje njena efikasnost i ustavni kapacitet.Vlada koja ad hoc gubi i dobija podršku DPS i SDP ne može da legitimno vodi unutrašnju i spoljnu politiku”, zaključio je Medojević.

Predsjedništvo DPS-a je predložilo Đukanovića kao jedinog kandidata za predsjednika DPS-a, koji treba da bude izabran na kongresu 21. maja.

Kako je saopšteno iz DPS, Predsjedništvo je odlučilo da za potpredsjednike budu predloženi dosadašnji potpredsjednici Vujanović, Marović i Šturanović, dok bi novi potpredsjednik trebalo da bude premijer Lukšić.

Glavni odbor DPS će danas utvrditi odluku o broju i kandidatima za predsjednike i potpredsjednike stranke. To znači da bi GO danas mogao da proširi ili skrati listu kandidata za potpredsjednike.

Portparol DPS-a Rajko Kovačević kazao je agenciji MINA da će Glavni odbor raspravljati i o pripremama za Šesti kongresu DPS.

“Glavni odbor će utvrditi i predloge kongresnih dokumenata - Programa, Statuta i Izvještaja o radu između dva kongresa, dnevnog reda skupa, poslovnika o radu i donošenje odluke o broju, strukturi i načinu izbora organa partije”, naveo je Kovačević.

Bonus video: