Đukanović podržao Lukšića

Predsjedništvo podržava napore Vlade Crne Gore da povodom pitanja ove crkve pronađe rješenje u skladu sa zakonom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 06:58h

Predsjedništvo DPS-a je, u vezi sa sporom premijera Igora Lukšića sa SDP-om povodom gradnje crkve na Svetom Stefanu, zauzelo stav koji se može tumačiti kao podrška Lukšiću.

“Predsjedništvo se upoznalo sa situacijom vezanom za pitanje crkve na Svetom Stefanu. Predsjedništvo podržava napore Vlade Crne Gore da povodom pitanja ove crkve pronađe rješenje u skladu sa zakonom vodeći računa o potrebi afirmacije ekonomskih potencijala Crne Gore u oblasti turizma”, saopšteno je nakon petočasovne sjednice.

Kako “Vijesti” saznaju od izvora bliskih Lukšiću i iz Predsjedništva DPS-a, premijer je dobio podršku šefa partije Mila Đukanovića za dalje korake. Njih dvojica su juče viđeni zajedno u jednom od podgoričkih lokala.

Sukob Krivokapića i Lukšića uslijedio je nakon odluke ministara SDP-a da napuste sjednicu Vlade prošlog četvrtka jer Vlada nije ostala pri stavu da zidove nove crkve, poštujući zakon, treba srušiti. Ministri su to učinili zbog odluke Vlade da, mimo dogovora, formiraju Komisiju koja treba da izađe sa zaključcima o crkvi Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

Kako “Vijesti” saznaju od izvora bliskih Lukšiću i iz Predsjedništva DPS-a, premijer je dobio podršku šefa partije Mila Đukanovića za dalje korake. Njih dvojica su juče viđeni zajedno u jednom od podgoričkih lokala.

Pošto je nagoviješteno da je plan da se crkva ipak gradi pod državnim patronatom i tako suštinski uvaži stav mještana i Mitropolije crnogorsko-primorske, Krivokapić je poručio da ubuduće na sjednice Vlade neće dolaziti ministri, nego njihovi pomoćnici jer Vlada nema kapacitet da sprovodi zakone. Lukšićev odgovor je bio da su ministri obavezni da dolaze na sjednice i da će u suprotnom od Skupštine tražiti njihovo razrješenje.

S obzirom na to da sva tri moguća rješenja koja će predložiti Vladina komisija predviđaju rušenje postojećeg nadograđenog objekta na mjestu gdje je bila crkva, ovakav stav vrha DPS-a pet dana nakon što je izbio sukob u Vladi, istovremeno može da vodi i kompromisu sa SDP-om. SDP eksplicitno traži rušenje zidova podignutih nelegalno, ali se vjerovatno neće protiviti podizanju nove crkve ako prethodno bude za to izdata dozvola i investitor bude “Budvanska rivijera”.

Nakon izvještaja komisije, Vlada će sa grčkim investitorom na Svetom Stefanu pokušati da pronađe rješenje.

Kako “Vijesti” saznaju, među opcijama Komisije su da se temelji crkve konzerviraju, da se izgradi neka vrsta staklene nadstrešnice gdje bi bilo moguće vršiti vjersku službu, kao i ona da se crkva izgradi po njenom izgledu prije nego je Marija Karađorđević obnovila. Za ovu posljednju varijantu od austrijskih arhiva je zatraženo da provjere da li o tome postoji dokumentacija.

Odložen sastanak na vrhu

Iz Vlade je ranije juče najavljeno da će narednih dana biti organizovan sastanak Đukanovića, Lukšića i Krivokapića sa potpredsjednicima Vlade i parlamenta. Taj sastanak je trebalo da bude održan danas, ali je odložen na nekoliko dana uz prethodni dogovor premijera i lidera Đukanovića.

“Posredovanje Đukanovića u sukobu između premijera i predsjednika parlamenta potvrda je da je u Crnoj Gori stvarna vlast u partijama, a ne u Vladi”, kazao je ranije juče Stevo Muk iz Instituta Alternativa.

Nakon izvještaja komisije, Vlada će sa grčkim investitorom na Svetom Stefanu pokušati da pronađe rješenje.

Đukanovićev povratak na političku scenu, smatra on, prirodna je posljedica činjenice da predsjednik Vlade nije i predsjednik DPS-a.

„Stvarna vlast je u partijama, i naivno bi bilo vjerovati da se važne odluke donose u potpunosti i isključivo na sjednicama Vlade bez prethodnih unutarpartijskih i međustranačkih usaglašavanja. Povratak Đukanovića izvjesno je povezan sa nečim što je ispod površine, odnosno iza priče o samoj crkvi na Svetom Stefanu. Vjerujem da je, kao i mnogo puta ranije, u pozadini priče nesaglasnost o nekim drugim važnim pitanjima“, smatra predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa.

Lukšić još nema autonomiju

Muk podsjeća da je Lukšić do sada više puta sugerisao da on odlučuje i da u vođenju Vlade ima odriješene ruke. I pored takvog stava mladog premijera, smatra on, period stvarne tranzicije vlasti sa Đukanovića na Lukšića neće biti ni kratak ni jednostavan.

„Moguće da je istina da premijer samostalno odlučuje kad su u pitanju buduće odluke. Međutim, siguran sam da postoje stare odluke i dogovori koje tek treba realizovati do kraja kroz rad ove Vlade. Moguće je da te stare odluke imaju veze sa interesima samog Đukanovića i njegovog porodičnog i poslovnog okruženja“, upozorio je on.

Muk smatra da je Lukšić imao ideju da vodi politiku koja će suziti jaz između crnogorskog i srpskog identiteta i njihovih promotera. Takva politika, prema njegovom mišljenju, nema saveznike u manjem koalicionom partneru ali ni dijelu DPS-a. Zbog toga, smatra Muk, nije dobar znak za mladog premijera što njegova partija oklijeva da ga javno podrži.

„Informacija da o tom pitanju nije raspravljano na Predsjedništvu DPS-a nije dobar znak za Lukšića. Naročito kad se ima u vidu brzina i snaga poruka kojima je DPS ranije podržavala stavove Đukanovićeve Vlade. Ipak, očekujem da DPS uskoro podrži stavove Lukšića, jer bi bilo zaista iznenađujuce da se tako brzo ili makar u vezi sa ovim pitanjem pojave različiti stavovi DPS–a i Vlade“, smatra on.

Damjanović: Neće oni ugroziti koaliciju

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović smatra da nepostojanje saglasnosti o ključnim pitanjima između DPS-a i SDP-a neće ugroziti vladajuću koaliciju, jer ona funkcioniše po principu sopstvenih, a ne interesa građana.

On je upozorio da građani očekuju reakciju DPS-a, koji je jednoglasno predložio i podržao Lukšića za premijera prije svega četiri mjeseca: “Ako se tu nešto promijenilo, onda će to svakako imati posljedice po političku scenu u Crnoj Gori”.

Nova srpska demokratija (NOVA) pozvala je Vladu da ni po koju cijenu ne ruši crkvu na Svetom Stefanu, već da, kako su naveli, umjesto destruktivnih akcija, preuzme njeno obnavljanje.

PzP: Milo više ne vjeruje nasljedniku

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović smatra da je sukob unutar vladajuće koalicije posljedica zabrinutosti Đukanovića da bi Lukšićev kabinet mogao da izađe u susret zahtjevima EU.

On je podsjetio da se od Lukšića očekuje da napravi otklon od Đukanovićeve prakse da žmuri na problem organizovanog kriminala i korupcije. Podrška njemačke kancelarke Angele Merkel Lukšiću, prema Pavlovićevom mišljenju, bila je dovoljna da u vladajućoj partiji počnu opstrukcije.

“Razgovori u četiri oka koje je Lukšić imao sa kancelarkom najmoćnije evropske države, unijeli su pometnju unutar kriminalnih krugova. Okretanje premijera prema Njemačkoj, koja ima ozbiljne rezerve zbog pokroviteljstva crnogorske vlasti nad organizovanim kriminalom, nije moglo proći bez reakcije mafije. Zato je mafija, na čelu sa šefom DPS-a, donijela odluku da krene u rušenje Lukšićeve Vlade, kako bi na njegovo mjesto dovela svoga provjerenog kandidata”, smatra Pavlović.

Podrška njemačke kancelarke Angele Merkel Lukšiću, prema Pavlovićevom mišljenju, bila je dovoljna da u vladajućoj partiji počnu opstrukcije.

Slučaj crkve na Svetom Stefanu, kako je kazao, izabran je da bi se napad na Lukšića zamaskirao kao sukob patriota i nepatriota. Potenciranjem tih podjela, prema njegovom mišljenju, antievropske snage pokušavaće da utemelje zahtjev za Lukšićevom ostavkom.

“Pravi vlasnik Svetog Stefana i većeg dijela Crne Gore je počeo da ozbiljno sumnja u Igora Lukšića, pa je svojim izvršiocima naredio da započnu lov na mladog premijera. Uskoro ćemo da vidimo da li će Lukšićeva Vlada zadržati najavljeni proevropski kurs ili će se vratiti na prošvercerski i promafijaški kurs svoga prethodnika”, kazao je on.

Marović ostaje potpredsjednik, Lukšić ulazi u najuži vrh

Predsjedništvo DPS-a je dosadašnjeg predsjednika partije Mila Đukanovića predložilo kao jedinog kandidata za predsjednika DPS-a, koji treba da bude izabran na kongresu 21. maja.

Predsjedništvo je odlučilo da za potpredsjednike budu predloženi dosadašnji potpredsjednici Filip Vujanović, Svetozar Marović i Željko Šturanović, kao i premijer Igor Lukšić.

Na sjednici rukovodstva DPS-a, koja je završena kasno sinoć, odlučeno je da Glavnom odboru predlože svedenu listu kandidata, čiji će tačan broj utvrditi Glavni odbor na sjutrašnjoj sjednici.

Galerija

Bonus video: