Prvi “Bell” helikopter očekuju 12. aprila

Dva helikoptera “Bell 412EPI” će u Crnu Goru stići rastavljeni i spakovani u specijalne kontejnere
168 pregleda 16 komentar(a)
Helikopter
Helikopter
Ažurirano: 06.04.2018. 06:08h

Prvi od tri helikoptera američkog “Bella” vjerovatno će stići 12. aprila u Crnu Goru, očekuju u Ministarstvu odbrane, saznaju “Vijesti”.

Ministar odbrane Predrag Bošković zaključio je krajem januara sa Kanadskom privrednom korporacijom ugovor vrijedan 30 miliona eurao za nabavku višenamjenskih helikoptera za potrebe Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Sa potpisivanja ugovora tada je saopšteno da će prvi “Bell 412 EP” stići na kraju prvog kvartala (kraj marta), a preostala dva helikoptera krajem godine.

Prema saznanjima “Vijesti”, ugovorom je predviđeno i da isporuka može kasniti do 30 dana. I iz Ministarstva su kazali da se ugovor poštuje.

“Uprkos kompleksnosti sredstava, složenosti njihovog transporta do Crne Gore, kao i obavezi da se sve pripreme i testiranja helikoptera i prateće opreme prije rasklapanja i slanja izvrše na najkvalitetniji način, u skladu sa procedurama i standardima, isporuka i ovog kao i preostala dva helikoptera se očekuje u rokovima predviđenim ugovorom”, saopšteno je “Vijestima” iz Boškovićevog resora.

U cilju pravovremene pripreme za njihov prijem, Ministarstvo je, piše u odgovoru, u okviru svojih nadležnosti započelo proceduru dobijanja svih dokumenata potrebnih za realizaciju postupka uvoza ugovorenih helikoptera. Helikopteri “Bell 412EPI” će u Crnu Goru stići rastavljeni i spakovani u specijalne kontejnere.

Kako je objavio “Partner”, “Bell” helikopteri se sklapaju dijelom u Kanadi, a finalno u Tenesiju (SAD), gdje se vrši završna kontrola funkcionalnosti i ispravnosti svake letjelice prije isporuke u Crnu Goru.

Svaki od helikoptera imaće po tri posade od po dva pilota, što čini minimum od 18 neophodnih, obučenih pilota. Navodi se i da članovi prolaze obuke na “Bell helicopter Training Academy“ u Fort Vortu, u Teksasu, ali i u Češkoj i Njemačkoj.

“Ovakve helikoptere nema nijedna zemlja u ovom dijelu Evrope. Posjeduje ih samo češka policija, i to prve verzije modela EPI”, kazao je za “Partner” komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović, koji se nedavno vratio sa obuke u Fort Vortu.

Helikopteri su, između ostalog, namijenjeni operacijema na malim i ograničenim niskim i visokim terenima i za nadzor granice.

“Crna Gora želi da unaprijedi sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Vazduhoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, a s obzirom na to da će helikopteri biti korišćeni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spasavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore”, rekao je Bošković nakon potpisivanju Ugovora.

Sredstva planirana za opremanje i modernizaciju Vojske su projektovana na oko 110 miliona eura.

Pored srednjih višenamjenskih helikoptera, prioritet Ministarstva do 2025. su nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora, oklopnih vozila za opremanje deklarisanih snaga, transportnih sredstava, kao i različite vrste individualne i kolektivne opreme neophodne za unapređenje sposobnosti jedinica Vojske.

Ministarstvo se osiguralo u slučaju kršenja ugovora

Ministarstvo odbrane se osiguralo da “Bell” snosi posljedice u slučaju kršenja ugovora s njihove strane.

“Ugovor, koji je označen kao tajni podatak predviđa i postupke u slučaju neispunjavanja ugovornih obaveza i Ministarstvo odbrane će, vodeći računa o svojim interesima, u slučaju potrebe preduzimati sve neophodne aktivnosti u cilju njihove zaštite”, kazali su iz tog resora “Vijestima”.

Bonus video: