Slavko Perović opisuje susret sa Đukanovićem prilikom formiranja Vlade

"Živković je počeo da priča normalnim glasom, ali je na kraju šaptao", piše Perović
442 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 08:23h

Bivši lider Liberalnog saveza Crne Gore (LSCG) Slavko Perović opisao je u svom novom blogu detalje pregovora koje je 2001. godine LSCG vodio sa DPS-om i SDP-om oko formiranja Vlade.

Perović tvrdi da je taktika DPS-a bila da zavadi čelnike LSCG i da je Milo Đukanović to činio tako što je pokazivao da ima mnogo srdačniji odnos sa tadašnjim političkim liderom liberala Miodragom Živkovićom.

Prije deset godina, kada im je, kako navodi Perović, Đukanović nacrtao “izbornih” 7,9 odsto, liberali su pregovarali sa DPS-om i SDP-om i tražili dodatnih pet poslaničkih mandata da bi ušli u koaliciju sa DPS-om i SDP-om.

Perović tvrdi da je Živkoviću kazao da na sastanku odmah kaže da je njihov zahtjev jedinstven

DPS i SDP su to tada odbile i na kraju je dogovoreno da LSCG u parlamentu podržava manjinsku DPS-SDP Vladu. Ta Vlada je trajala do proljeća 2002., kada je Đukanović potpisao Beogradski sporazum o preuređenju SRJ.

Perović, koji se sa Živkovićem razišao poslije dvije godine, piše o danu pregovora, kada je sa Živkovićem i Miroslavom Vickovićem pošao u Vilu “Gorica” na pregovore sa Đukanovićem.

Samo ga pustite da priča i budite ozbiljni

“Prije odlaska obavili smo pripreme. Rekao sam im da će Đukanović namjerno na sastanak zakasniti najmanje sat vremena, a da će taj sat ispuniti poslavši Svetozara Marovića da razgovara sa nama i to samo sa jednim ciljem: da nas Marović snimi, da procijeni da li smo u zavadi, svađi i tome slično, i da li nam se mišljenja razlikuju, a kako bi, o svemu tome, lično obavijestio Đukanovića”, piše Perović.

Dodao je da je zbog toga Vickoviću i Živkoviću rekao da moraju biti potpuno ozbiljni i ne prihvatiti bilo kakav razgovor sa Marovićem, kojeg treba pustiti da priča i to o tome kako ga je ujela pčela.

Perović tvrdi da je Živkoviću kazao da na sastanku odmah kaže da je njihov zahtjev jedinstven, a ne alternativan.

Čim ih je vidio, piše bivši lider LSCG-a, Đukanović se nasmijao

Navodeći da je sve bilo kako je predvidio – da će Đukanović kasniti i da će Marović pričati o ujedu pčele – Perović opisuje kako su se sa tadašnjim predsjednikom Crne Gore sreli u holu.

"Đukanović je Živkovića uhvatio pod grif"

Čim ih je vidio, piše bivši lider LSCG-a, Đukanović se nasmijao, krenuo prema njima i Živkoviću se obratio ne persirajući mu. Funkcioner liberala mu je pružio ruku, a Đukanović mu je odmah ruku zavrnuo što je Živkovića natjeralo da se savije. Narednim potezom je, kako tvrdi Perović, Đukanović Živkovića uhvatio “pod grif dovodeći njegovu glavu na svoj kuk”.

Perović smatra da je “sva ova predstava” bila Đukanovićeva poruka njemu da je Živković sad njegov

“Slobodnom rukom je prošarao kroz t...... kosu, a onda ga oslobodio! Obojica su se smijali kao da gledaju neku prevarantsku komediju”, tvrdi Perović, koji pogrdnim riječima karakteriše Živkovića i sve ostale aktere susreta, osim pokojnog Vickovića.

Perović smatra da je “sva ova predstava” bila Đukanovićeva poruka njemu da je Živković sad njegov.

Zašto je Rastoder morao da izađe

U sali su, priča dalje Perović, zatekli funkcionere SDP-a Žarka Rakčevića i Rifata Rastodera, nakon čega je odmah reagovao jer je bilo dogovoreno da delegacije budu od po tri člana.

“Preblijedio je kao krpa i sav drhteći ponovio moje riječi!"

“Zatražio sam da Rastodera uklone. Istog časa nastao je pakao, a mi smo uživali. Rastoder je odbio da izađe, skočio je Rakčević, pa Đukanović, pa nas je Marović zamolio da sačekamo dok se stvar ne riješi.

Izašli smo van, a unutra je nastala dreka. Nakon nekog vremena iz sale je, sav raščupan, izletio Rastoder. Marović nas je odmah pozvao u salu i pregovori su krenuli”, navodi Perović.

Rastoder prethodnih dana nije odgovarao na telefonske pozive novinara.

Perović opisuje kako je Živković počeo da priča normalnim glasom, ali da je na kraju šaptao. Kada je došlo vrijeme da se pregovori privedu kraju, piše u blogu, Perović je Živkoviću, kako tvrdi, šapnuo da treba da kaže da zahtjev nije alternativan.

“Preblijedio je kao krpa i sav drhteći ponovio moje riječi! Tu je bio kraj, a Đukanović je djelovao pokošeno, skrhano. Oni su napustili salu, mi izašli u hol”, kazao je Perović.

Galerija

Bonus video: