Ekonomist intelidžens junit prognozira: DPS dominantna i 2012. godine

EIU procjenjuje rast BDP-a od 1,4 odsto 2010. godine, što će pratiti oporavak u turizmu
0 komentar(a)
dps, Foto: Arhiva "Vijesti"
dps, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.05.2011. 12:53h

Demokratska partija socijalista (DPS) ostaće dominantna politička snaga 2011-2012. godine nakon pobjeda na parlamentarnim izborima u martu 2009. i lokalnim izborima u maju 2010, ocijeno je Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU je londonska kompanija koja se bavi analizom, istraživanjem i konsaltingom.

Novi premijer Igor Lukšić, dodaje se u tekstu, oslanjaće se na podršku svog prethodnika, Mila Đukanovića, kako bi uspostavio svoju vlast.

“EU integracije će ostati prioritet spoljne politike, a ako bude dovoljnog reformskog napretka, pristupni pregovori sa Unijom bi mogli da počnu 2012. godine”, piše u analizi.

EIU procjenjuje rast BDP-a od 1,4 odsto 2010. godine, što će pratiti oporavak u turizmu: “Očekujemo realan rast BDP-a od tri odsto tokom 2011, uz povećanje na 4,5 odsto 2012”.

Ukazuje se na činjenicu da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje uslov za napredak Crne Gore

Premijer Lukšić je signalizirao novi, pomirljiviji pristup, tražeći saradnju sa opozicijom i organizacijama civilnog društva sa kojima je njegov prethodnik imao više konfliktan odnos.

“Lukšić je izjavio da namjerava da pojača borbu protiv korupcije, među drugim stvarima obećao je i ustavne amandmane kako bi se povećala nezavisnost sudstva”, navodi EIU.

Ukazuje se na činjenicu da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje uslov za napredak Crne Gore u evropskim integracijama.

Bonus video: