Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo zbog udžbenika geografije u Albaniji

U albanskim udžbenicima piše da Crna Gora, kao i brojne druge teritorije, pripadaju Albaniji i da su nasilno oduzeti 1913. godine.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2011. 09:43h

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) zatražilo je od crnogorske ambasade u Tirani da provjeri da li se u udžbenicima geografije za IV razred srednjih škola u Albaniji falsifikuju istorijske činjenice o današnjim granicama u regionu.

U albanskim udžbenicima, kako prenose grčki mediji, piše da Crna Gora, kao i brojne druge teritorije, pripadaju Albaniji i da su nasilno oduzeti 1913. godine, nakon balkanskih ratova.

Grčki mediji prenijeli su i da u djelovima knjige “Geografija za 4. razred” piše da su prirodne granice Albanije mnogo šire od onoga što je danas, a među djelove albanske teritorije spadaju Kosovo, djelovi Crne Gore i Srbije, polovina Makedonije i dio Grčke.

“Ministarstvo vanjskih poslova je zatražilo od naše Ambasade u Tirani da provjeri da li se u udžbenicima geografije za IV razred srednjih škola u Albaniji falsifikuju istorijske činjenice o današnjim granicama u regionu, uključujući i o granicama Crne Gore i Albanije”, kazao je “Vijestima” v. d. šefa sektora za bilateralne odnose MVP Ramiz Bašić.

U slučaju da se to pokaže tačnim, dodao je on, MVP je dalo instrukciju ambasadoru Željku Peroviću da zatraži prijem na najvišem nivou u Ministarstvu inostranih poslova Albanije i objašnjenje tim povodom: “Zavisno od toga, Ministarstvo će preduzimati odgovarajuće korake”.

Bonus video: