SDP napustio sjednicu, Vlada promijenila odluku o crkvi

Ministar Predrag Sekulić je kazao da "sve što se dešavalo od prošlog četvrtka daje Vladi za pravo da zaustavi priču o rušenju
62 pregleda 0 komentar(a)
vlada, Foto: Gov.me
vlada, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.04.2011. 14:03h

Članovi Vlade iz redova Socijaldemokratske partije SDP) napustili su sjednicu Vlade jer su njihove kolege iz Demokratske partije socijalista (DPS) donijele odluku da se formira Komisija koja treba da u roku od 10 dana izađe sa zaključcima o crkvi Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu. Vlada je i pored toga nakon sjednice objavila da je sporna komisija formirana.

"To je bespravno početi objekat i mi smo u trenutku izjašnjavana o današnjim stavovima o tome napustili sjednicu jer je Vlada morala da realizuje odluku sa prošle sjednice o rušenju tog nelegalnog i nezakonitog objekta", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović.

Brajović: Ne smijemo odstupiti

SDP, prema njegovim riječima, smatra da je nova odluka devastacija ustavne pozicije Vlade i da na takvom primjeru ne smiju odstupiti.

"Smatrali smo da na takvom primjeru ne smijemo odstupiti i dozvoliti da se nešto što je nelegalno i mimo svih zakona Crne Gore urađeno, ne sanckioniše", rekao je Brajović.

Na pitanje kakvi će biti njihovi dalji koraci, Brajović je rekao da će na partijskim organima do sljedeće sjednice Vlade zauzeti stav o tom pitanju.

Preispituju rušenje zbog javnosti

Nakon što je vlada formirala Komisiju sa rokom djelovanja od 10 dana, resorni ministar Predrag Sekulić je potvrdio novinarima da se razmišlja o obnovi crkveVlada je danas formirala komisiju koja će u roku od sedam dana sagledati sve aspekte u vezi obnove crkve Aleksandra Nevskog, nakon čega će biti poznat konačan stav Vlade o tom pitanju.

„Radovi na crkvi na Svetom Stefanu zapečaćeni su u ovom trenutku, i poštuje se moratorijum vezan za eventualni nastavak bespravne gradnje“, kazao je Sekulić.

Objekat na Rumiji je sad pod moratorijumom od 2008. godine, kada je potpisan ugovor sa Svjetskom bankom o formalizaciji neformalnih naselja. Nadam se da ćemo uskoro ući u skupštinsku proceduru vezano za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata, kada će biti poznata sudbina i tog objekta

Upitan koje bi argumente Vlada mogla uzeti u obzir da bi se nastavilo sa obnovom crkve, on je kazao da upravo na to pitanje odgovor treba da da Komisija.

Na pitanje zašto nije poštovana prvobitna odluka Vlade o rušenju, i otkud promjena stava, Sekulić je kazao da "sve što se dešavalo od prošlog četvrtka daje Vladi za pravo da zaustavi priču o rušenju".

"I da još jednom sagledamo sve ono što su mogući aspekti zakonski održivog rješenja, mimo rušenja", dodao je on.

Vjerske zajednice "ravnopravnije" od ostalih

Prema njegovim riječima, ima dosta činjenica koje idu u prilog jednoj i drugoj tezi.

"Uostalom, polemika koja se vodi u crnogorskoj javnosti daje nam za pravo da još jednom preispitamo sve odluke vezano za ovaj slučaj", tvrdi Sekulić.

Premijer Igor Lukšić i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije dogovorili su nedavno da izgradnja crkve bude obustavljena tokom uskršnjih praznika

Na pitanje da li su vjerske zajednice u Crnoj Gori „ravnopravnije“ od građana, s obzirom da Ministarstvo sedmično obavještava javnost o broju srušenih bespravnih objekata, a da rješenje o rušenju objekta na Rumiji ni poslije tri godine nije realizovano, on je kazao da "nema ravnopravnijih".

„Objekat na Rumiji je sad pod moratorijumom od 2008. godine, kada je potpisan ugovor sa Svjetskom bankom o formalizaciji neformalnih naselja. Nadam se da ćemo uskoro ući u skupštinsku proceduru vezano za legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata, kada će biti poznata sudbina i tog objekta“, pojasnio je on.

U svakom slučaju, kako je naveo, sva ova dešavanja govore o tome da Vlada insistira na poštovanju zakonitosti s jedne strane, a s druge da „nema onih koji su ravnopravniji u odnosu na druge“.

Uskrs prošao

Premijer Igor Lukšić i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije dogovorili su nedavno da izgradnja crkve bude obustavljena tokom uskršnjih praznika.

Oko 100 građana iz Paštrovića okupilo se prije toga ispred Grad hotela Sveti Stefan kako bi onemogućili rušenje crkve, čiju su obnovu započeli bez potrebnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo održivog razvoja pripremilo je za sjednicu Vlade materijal kojim se predlaže da se formira Komisija koja bi pronašla održivo rješenje.

Bonus video: