Vujanović i Klaus povezuju crnogorske i češke privrednike

Za lošu ekonomsku saradnju, naveo je Vujanović tokom privrednog foruma crnogorskih i čeških preduzetnika u Privrednoj komori Crne Gore, postoje tri razloga.
101 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović i Klaus, Foto: Savo Prelević
Vujanović i Klaus, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2011. 13:12h

Politički odnosi Češke i Crne Gore daleko su ispred ekonomskih, ocijenili su predsjednici dvije zemlje Vaclav Klaus i Filip Vujanović.

Za lošu ekonomsku saradnju, naveo je Vujanović tokom privrednog foruma crnogorskih i čeških preduzetnika u Privrednoj komori Crne Gore, postoje tri razloga.

U tom kontekstu, kako prenosi agencija Beta, crnogorski predsjednik je naveo "propuste" Crne Gore u promociji svojih privrednih resursa u Češkoj, nepostojanje ključnih međudržavnih ugovora o ekonomskoj saradnji i nepostojenje međudržavnog tijela za uspostavljanje i razvijanje ekonomskih odnosa.

On je ukazao i na nizak nivo robne razmjene između dvije države i nedovoljno prisustvo čeških investitora. Robna razmjena sa Češkom, naveo je Vujanović, prošle godine iznosila je 21, a u 2009. godini 15 miliona evra.

Naveo je da su češke investicije 2010. bile vrijedne oko 800.000 eura, što je za 100.000 eura manje u odnosu na 2009. godinu, kao i da je Crnu Goru prošle godine posjetilo 24.000 turista, što je oko dva odsto ukupne posjete.

Vujanović je najavio da će vladama dviju država biti predloženo formiranje međudržavne komisije koja bi podstakla saradnju privrednika Češke i Crne Gore.

Češka želi da širi saradnju

Klaus je kazao da je dvodnevna posjeta Crnoj Gori "jasan signal" da Češka želi da proširi saradnju u svim oblastima. Istakao je uspjeh Čeških kompanija angažovanih u Crnoj Gori na izgradnji željezničke infastrukture i u oblasti energetike, ali naveo da "se nešto mora uraditi" na privlačenju čeških turista.

"Turisti su predhodnica poslovnom svijetu. Broj čeških turista u Crnoj Gori je relativno mali i tu treba nešto uraditi", kazao je Klaus i u šali konstatovao da je možda razlog njihovog nedolaska u većem broju u Crnu Gori taj "što ih zadrže u Hrvatskoj".

Pomoćnik ministra industrije i trgovine u češkoj vladi Milan Hovorka ocijenio je da nizak nivo robne razmjene ne odgovara "kapacitetima dvije ekonomije".

On je naveo i nešto drugačiji podatak crnogorske strane, po kojem je robna razmjena s Crnom Gorom u prošloj godini iznosila oko 15 miliona eura, što je 0,75 odsto ukupne crnogorske razmjene sainostranstvom i "deseti dio procenta" češke razmjene.

Prostor za češke investitore u Crnoj Gori Hovorka vidi u oblasti energetike i građevinarstva.

Kvalitetno ispunjavanje obaveza bitnije od datuma

Kvalitetno ispunjvanje obaveza na putu ka EU je bitnije od datuma punopravnog članstva, ocijenili su na sastanku češki predsjednik i šef Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

“Najznačajnija obaveza je, kako je ocijenjeno, usvajanje evropskih vrijednosti, bez obzira na brzinu ispunjenja zadataka, uz čuvanje postignute državne zrelosti i multietničkog sklada”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Krivokapić je ukazao na značajne pomake u radu Skupštine Crne Gore - u konsenzusu oko pristupanja Evropskoj uniji, kontrolnoj funkciji Parlamenta - po broju i kvalitetu saslušanja, kao i zakonodavnoj ulozi, gdje je najveći pomak ostvaren u radu skupštinskih odbora.

On je istakao i rezultate na planu unaprijeđenja administrativnih kapaciteta, saradnje sa NVO sektorom kao i javnosti rada Parlamenta.

Dalji razvoj Crne Gore, dodao je Krivokapić, usmjeren je na vladavinu prava, koja je najbolji pokazatelj za stabilnost i dostignuti stepen zrelosti svake države.

Sagovornici su se složili da je vođenje politike demokratije, prosperiteta, socijalnog i razvoja ljudskih prava i sloboda mnogo važnije od datuma članstva Crne Gore u EU.

Klaus i privredna delegacija Češke borave u dvodnevoj posjeti Crnoj Gori, u četvrtak će obići Tivat i Kotor.

Bonus video: