Poslanici moraju da iznenade premijera

S obzirom na to da poslanička pitanja i premijerski sat ne predstavljaju efikasna sredstva Skupštine za kontrolu izvršne vlasti, trebalo bi preispitati mogućnost da se pitanja postavljaju bez prethodnog prijavljivanja 48 sati ranije.
0 komentar(a)
skupština, Foto: Savo Prelević
skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2011. 15:12h

S obzirom na to da poslanička pitanja i premijerski sat ne predstavljaju efikasna sredstva Skupštine za kontrolu izvršne vlasti trebalo bi omogućiti njihovu učestaliju primjenu po uzoru na dobru praksu u zemljama Evropske unije i u zemljama regiona i preispitati mogućnost da se pitanja postavljaju bez prethodnog prijavljivanja 48 sati ranije, smatra Milica Popović Instituta Alternativa.

Ona ističe da bi jedna od mogućnosti mogla da bude i ta da se “eventualno prijavljivanje vrši nekoliko sati pred početak sjednice posvećene poslaničkim pitanjima.

“Institute poslaničkih pitanja i premijerskog sata trebalo bi propisati tako da se pitanja postavljaju po utvrđenom redu, uz neophodno poštovanje vremenskih ograničenja za pitanja i odgovore”, rekla je Popović.

“Tako bi se uticalo na brzinu, efikasnost, interaktivnost primjene ovih mehanizama. Odredbama treba omogućiti da se sjednice Skupštine posvećene poslaničkim pitanjima i premijerskom satu održavaju učestalije, bar jedanput mjesečno kao što je to praksa u većini zemalja u okruženju”, rekla je Popović, napominjući da bi mjesečno održavanje sjednica posvećenih poslaničkim pitanjima i premijerskom satu uticalo bi na jačanje nadzorne uloge Skupštine u odnosu na izvršnu vlast.

Bonus video: