Marović vladin avion slao i po partnere iz Italije

Državni avion prošlog juna je letio u Veneciju kako bi u Crnu Goru dovezao Đanija i Mikelea Zonina, Silvanu Zufelde, Đorđa Tibalda, Silvanu Golin i Pierfrančeska Basija sa suprugom.
0 komentar(a)
Marović Roćen Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marović Roćen Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2011. 06:49h

Nepoznati italijanski državljani u nekoliko navrata vozili su se avionom Vlade Crne Gore po nalogu tadašnjeg potpredsjednika Vlade Crne Gore Svetozara Marovića.

Prema dokumentaciji Generalnog sekretarijata Vlade, u koje je imao uvid poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović, tokom posjeta Italiji potpredsjedniku DPS-a u državnom avionu društvo su pravili potencijalni poslovni partneri.

Tako se Marović iz posjete Milanu u septembru prošle godine vratio u pratnji sedam neimenovanih saputnika, dok su mu prilikom povratka iz Milana prošlog decembra društvo pravila četiri nepoznata putnika.

Bivši potpredsjednik Vlade nije se ustručavao da pošalje državni avion po svoje strane prijatelje.

Tako je po nalogu broj 252 koji je potpisao Marović, državni avion prošlog juna letio u Veneciju kako bi u Crnu Goru dovezao izvjesne Đanija i Mikelea Zonina, Silvanu Zufelde, Đorđa Tibalda, Silvanu Golin i Pierfrančeska Basija sa suprugom.

Oni su se nakon dva dana boravka u Crnoj Gori istim avionom vratili u Veneciju. Marović "Vijestima" nije odgovorio sa kim je letio tokom posjeta Italiji niti ko je sedmočlana italijanska delegacija za koju je posao avion.

Đani Zonin pominjan je ranije u medijima kao jedan od članova upravnog odbora banke Banca Popolare di Vicenza i proizvođača vina "Zonin".

Osim u slučaju italijanskog bankara, u dokumentaciji avio servisa primjetne su brojne zloupotrebe u korišćenju državnog aviona.

Prema tim podacima, državnim "lear jetom 45" najčešće su se vozili ministar vanjskih poslova Milan Roćen, Marović i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Tako je u godinama jačanja odnosa sa EU, Roćen avion koristio 80 puta, dok je bivša ministarka za evropske intergacije Gordana Đurović letjela četiri puta manje.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: