Veselin Marković: Zahtjevi uzaludni ako nema pritiska na vlast

Broj zaposlenih radnika u Opštini, javnim ustanovama i preduzećima je značajno veći u odnosu na realne potrebe, smatra Marković.
119 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.04.2011. 14:56h

"Kada sam 2005. godine otišao sa mjesta predsjednika Opštine, novoj vlasti DPS–SDP bila je najznačajnija tema da smo zaposlili veliki broj radnika, te da je to opterećenje za budžet.

Igrom slučaja, sačuvao sam spisak poimenice svih zaposlenih u Opštini na dan kada je prestao moj mandat i to je stotinak manje nego što ih danas ima u toj istoj lokalnoj upravi" kazao je za „Vijesti“ lider budvanskog SNP-a Veselin Marković, bivši prvi čovjek metropole turizma u vrijeme kada je gradom upravljala vlast Liberalne i tadašnjih prosrpskih partija.

Upravo višak od 166 radnikla, kako u upravi, tako i u javnim preduzećima i ustanovama, najveći je balast sa kojim se suočava aktuelna vlast. U organima lokalne uprave od 390 njih 122 je prekobrojnih.

Marković nije krio iznenađenje zbog inertnosti sindikata, koji je tokom njegove „vladavine“ bio “izuzetno aktivan”.

“Zakonom je zabranjeno da državni službenici štrajkuju.

Međutim, jedno vrijeme tokom naše vlasti, kao što je to i sada slučaj, radnici nijesu primili platu sedam mjeseci. I pored toga što postoji zabrana štrajka u službama državne uprave, mene je tada na stepenicama zgrade Opštine sačekalo 60 vatrogasaca koji su blokirali ulaz i nijesu htjeli da se pomjere dok im jedna plata ne bude isplaćena.

Svakako, ne mislim da je to način, ali mora postojati određeni pritisak na one koji su dužni da obezbijede plate, tim prije što se oni ne mogu organizovati kao drugi radnici u Crnoj Gori, da organizuju štrajk kao ostali radnici”, pojasnio je Marković.

On je naglasio da prioritet svih prioriteta lokalne vlasti mora biti da radnicima obezbijedi redovnu isplatu zarada.

“U Budvi je danas veoma teško živjeti i onima što primaju platu, a da ne govorim o onima koji je mjesecima ne primaju. Broj zaposlenih radnika u Opštini, u javnim ustanovama i preduzećima je značajno veći u odnosu na realne potrebe”, kazao je on.

Marković je rekao da se zato “zalažu za uvođenje prinudne uprave, kako bi se izmirile plate koje se duguju”.

“Smatramo da ova vlast u Budvi nema načina da to reguliše. Jednostavno da Vlada, u jednom prelaznom periodu, do raspisivanja izbora, to reguliše”, naveo je on.

Broj zaposlenih radnika u Opštini, javnim ustanovama i preduzećima je značajno veći u odnosu na realne potrebe, smatra lider budvanskog SNP-a

Sreća što Opština ne može u stečaj

Marković ocjenjuje da je „velika sreća po povjerioce Opštine što ona po zakonu ne može da uđe u stečaj“.

“Zato su i opštine dobri dužnici, jer će kad-tad vratiti dug.

Sa druge strane je vrlo interesantno to, na šta ćemo mi kao opozcija izuzetno obratiti pažnju, što je svoje obaveze prema dužnicima Opština prebacila na banke, odnosno preuzela njihove kredite, pa tako više nemamo fiksni dug, već imamo i kamate da vraćamo, što značajno opterećuje ionako preveliki višemilionski dug”, rekao je Marković.

Bonus video: