NOVA: Vratiti imovinu Petrovićima, ali i Karađorđevićima

Potpredsjednik NOVE Slaven Radunović kazao je da se ta stranka zalaže da svi koji su na bilo koji način bili imovinski uskraćeni budu obeštećeni.
137 pregleda 0 komentar(a)
Princ Nikola Petrović, porodica, Foto: Privatna arhiva
Princ Nikola Petrović, porodica, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.04.2011. 12:11h

Nova srpska demokratija (NOVA) podržava, u načelu, Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, navodeći da treba regulisati i pitanje imovine dinastije Karađorđević.Potpredsjednik NOVE Slaven Radunović kazao je da se ta stranka zalaže da svi koji su na bilo koji način bili imovinski uskraćeni budu obeštećeni.„Mi smo za vraćanje imovine ne samo dinastiji Petrović, već i Karađorđevićima koji su imovinu u Crnoj Gori stekli na potpuno legalan način“, naveo je on.Radunović je najavio da će NOVA najvjerovatnije podnijeti amandmane na Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.“Zalažemo se za vraćanje oduzete imovine Petrovićima, ali i Karađorđevićima, kao i svim građanima Crne Gore koji su, na bilo koji način, imovinski oštećeni”, kazao je on.

“Zalažemo se za vraćanje oduzete imovine Petrovićima, ali i Karađorđevićima, kao i svim građanima Crne Gore koji su, na bilo koji način, imovinski oštećeni”, kazao je on.

Radunović je podsjetio na sporazum između dinastije Petrović i Vlade kraljevine Jugoslavije, po kojem je naslednicima kralja Nikole isplaćivana određena apanaža i to je trajalo sve do 1945. godine. „Vlada komunističke Jugoslavije je prekinula isplatu te apanaže“, naveo je on.Vlada Crne Gore je, u dogovoru sa princom Nikolom, utvrdila Predlog zakona o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš.Potomcima je, navodi se, na trajno korišćenje data kuća i zemljište kralja Nikole u Njegušima, a na Cetinju će im biti izgrađena porodična kuća do 300 kvadratnih metara sa zemljištem do pet hiljada kvadratnih metara. Oni će dobiti i stan u Podgorici do 130 kvadratnih metara.Potomci će dobiti i finansijske prihode, a Predlog zakona definiše i Fondaciju Petrović Njegoš na čijem je čelu predstavnik potomaka dinastije.

Bonus video: