Londonski advokati pomažu MANS-u

U MANS-u su uvjereni da će se kroz savjete i analize koje će dobiti od “Latham Watkinsa” unaprijediti praksa poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama u Crnoj Gori.
167 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: Vesko Belojević
MANS, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.04.2011. 19:49h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u Londonu dogovorila s kancelarijom “Latham and Watkins” da im pruža usluge besplatnih pravnih savjeta u oblastima slobodnog pristupa informacijama i ljudskih prava u dijelu prava na slobodu izražavanja.

“Na osnovu Sporazuma koji smo potpisali, ova advokatska kancelarija će nam pomagati u podnošenju tužbi Evropskom sudu za ljudska prava protiv crnogorskih institucija koje krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama. S druge strane, Latham & Watkins će nam pripremati relevantne pravne analize postupanja Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima koji se odnose na pristup informacijama".

"Štaviše, relevantne pravne savjete ćemo dobijati od ove advokatske kancelarije i u slučajevima koji se odnose na postupanje Evropskog suda za ljudska prava kod ograničavanja prava na slobodu izražavanja predstavnika NVO i medija, kroz podnošenje tužbi za klevetu i naknadu nematerijalne štete od strane državnih fnkcionera i predstavnika privatnih kompanija”, saopšteno je iz MANS-a.

Latham & Watkins među vodećim globalnim advokatskim kućama

Oni su uvjereni da će se kroz pravne savjete i analize koje će dobiti od “Latham & Watkinsa” unaprijediti praksa poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama u Crnoj Gori.

“Takođe, vjerujemo da će se smanjiti kršenja prava na slobodu govora predstavnika NVO i medija u našoj zemlji. Domaći sudovi će biti u prilici da dobiju relevantnu pravnu praksu Evropskog suda za ljudska prava koja onemogućava progon novinara i predstavnika civilnog sektora, protiv kojih se podnose tužbe za klevetu i traže ogromne naknade za duševne bolove i nematerijalnu štetu od strane državnih funkcionera i lica povezanih sa strukturama organizovanog kriminala”, kažu iz te NVO.

Dodaje se da je advokatska kancelarija Latham and Watkins, koja MANS-u pruža besplatne pravne savjete, uspostavljena davne 1934. u Londonu, a trenutno i zapošljava preko dvije hiljade advokata i ima kancelarije u velikom broju zemalja širom svijeta.

“Latham & Watkins se u kontinuitetu rangira među vodeće globalne advokatske kuće o čemu svjedoče brojna priznanja koja je ova kuća dobila na svim kontinentima. Latham & Watkins trenutno imaju kancelarije u sljedećim gradovima: London, Abu Dabi, Barselona, Peking, Boston, Brisel, Čikago, Doha, Dubai, Frankfurt, Hamburg, Hong Kong, Hjuston, Los Anđeles, Madrid, Milano, Moskva, Minhen, Nju Džerzi, Nju Jork, Oranž Kaunti, Pariz, Rijad, Rim, San Dijego, San Francisko, Šangaj, Silikonska Dolina, Singapur, Tokio i Vašington”, saopšteno je iz MANS-a.

Bonus video: