Sejdović: Ključan problem inkluzije Roma je nedovoljna informisanost institucija

Iz Fondacije Ruka Prijateljstva su saopštili da je Brajović kazao da je crnogorski parlament otvoren institucija za razgovor o potrebama svih članova društva i dodao da se romski lideri moraju ujediniti i "ne praviti inat jedni drugima" te da ono "što daje država treba da dođe do svakog pojedinca u društvu među romskim narodom"
105 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, romska udruženja, Foto: Fondacija Ruka prijateljstva
Ivan Brajović, romska udruženja, Foto: Fondacija Ruka prijateljstva
Ažurirano: 05.04.2018. 09:16h

Ključni problem za poboljšanje inkluzije Roma u društvu i obrazovanju je nedovoljna informisanost institucija sistema i ustanova na državnom i lokalnom nivou što dublje otežava ostvarivanje zacrtanih ciljeva Crne Gore kroz strategiju Socijalne Inkluzije Roma i Egipćana do 2020. godine, poručio je Dejvid Sejdović iz Fondacije Ruka Prijateljstva prilikom jučerašnjeg sastanka predstavnika sedam romskih organizacija sa predsjednikom skupštine Ivanom Brajovićem.

Iz Fondacije Ruka Prijateljstva su saopštili da je Brajović kazao da je crnogorski parlament otvoren institucija za razgovor o potrebama svih članova društva i dodao da se romski lideri moraju ujediniti i "ne praviti inat jedni drugima" te da ono "što daje država treba da dođe do svakog pojedinca u društvu među romskim narodom".

Oni su iskazali zahvalnost Odboru za rodnu ravnopravnost i Odboru za ljudska prava koji su im, kako kažu, omogućili prijem kod Brajovića.

Ostali lideri romskog naroda u svojstvu delegata romskog naroda su naveli kao prioritetna pitanja socio-ekonomskog statusa, nedovoljnu informisanost, rane i ugovorene brakove, nasilje u porodici i društvu.

Predstavnici romskih organizacija i udruženja su pokazali, kako kažu, spremnost da, pored postojećih problema sa kojima se suočavaju, rade za dobrobit romskog naroda i rješavanje njihovog statusa i visok stepen povećanja povjerenja u institucije sistema i obostranu informisanost.

Bonus video: