Ivan Leković - novi ambasador Crne Gore u Poljskoj

Radi se o kandidatu čiji stručni kapaciteti i dosadašnji profesionalni angažmani predstavljaju snažnu preporuku da će funkciju ambasadora obaviti na kvalitetan način.
595 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Leković, Foto: Arhiva Vijesti
Ivan Leković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.04.2011. 17:51h

Imenovanje Ivana Lekovića za ambasadora Crne Gore u Poljskoj jednoglasno je podržano u Odboru za međunarodne odnose i evropske integracije.

Predsjednik tog skupštinskog tijela Miodrag Vuković kazao je da je Lekovićev angažman u kabinetu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića najubolja preporuka za ambasadorsko mjesto. Leković je dugo bio savjetnik predsjednika Crne Gora za međunarodne ekonomske odnose.

”Radi se o kandidatu čiji stručni kapaciteti i dosadašnji profesionalni angažmani predstavljaju snažnu preporuku da će funkciju ambasadora obaviti na kvalitetan način. On jeste mlad momak, ali mu je dosadašnja karijera na zavidnom nivou”, kazao je Vuković nakon sjednice odbora, koja je bila zatvorena za javnost.

Vuković je podsjetio da je Leković dobio agreman od Poljske, i istakao da je diplomatska misija u Varšavi posebno važna jer Poljska od 1. jula preuzima predsjedavanje Evropskom unijom.

“Naša očekivanja od poljskog predsjedavanja EU su izuzetno velika, jer je ovo godina kada očekujemo pozitivno mišljenje Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom. Poljska na, u tom smislu, može izuzetno pomoći”, rekao je Vuković.

Ustavom je predviđeno da prije imenovanja ambasadora i diplomatskih predstavnika postoji i mišljenje nadležnog skupštinskog odbora.

Predsjednik Crne Gore, na osnovu predloga Vlade i mišljenja Odbora za međunarodne odnose, predlaže kandidata za diplomatiju.

Bonus video: