Lavrov: Rusija namjerava da ostane glavni investitor u Crnoj Gori

Ruski državnici tokom zvaničnih razgovora sa partnerima govore o “neophodnosti da se stvore nediskriminatorski uslovi za rad ruskih kompanija ovdje"
72 pregleda 0 komentar(a)
Lavrov i Roćen, Foto: Savo Prelević
Lavrov i Roćen, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2011. 20:02h

Rusija čvrsto drži prvo mjesto kada se radi o investicijama u Crnoj Gori i tu namjerava da ostane, ali takođe traži i nediskriminatorske uslove za rad njenih kompanija ovdje, kazao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

On i crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen, na konferenciji za novinare, ocijenili su da su odnosi dvije zemlje odlični kao i da će se saradnja, uspostavljena gotovo u svim društvenim oblastima, proširiti.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što najveće ruske investicije u Crnoj Gori ne mogu da opstanu bez pomoći države i do kada to treba da bude tako, Lavrov je prvo konstatovao da nije dobro razumio pitanje, a onda rekao da u Crnoj Gori rade ruske kompanije i da su one većinom privatne: “Ali, nikakve pare od države nijesu dobili”.

On je dodao da ruski državnici tokom zvaničnih razgovora sa partnerima govore o “neophodnosti da se stvore nediskriminatorski uslovi za rad ruskih kompanija ovdje”, i naveo da se tako radi svuda u svijetu.

Roćen: Crna Gora pomogla KAP zbog Crne Gore, a ne zbog Rusa

Roćen je na isto pitanje kazao da je Crna Gora pomogla Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), čiji je vlasnik ruska Centralno-evropska aluminijska kompanija (CEAC) Olega Deripaske, ne zbog ruskih partnera već zbog Crne Gore.

“U vremenu krize Vlada Crne Gore je, kao i sve ozbiljne vlade i države na svijetu, preduzimala određene mjere kako da pomogne svim ekonomskim partnerima. Taj ugovor sa KAP-om nije potpisan zbog ruskog investitora već prije svega zbog države Crne Gore, njenih ekonomskih i državnih interesa kao i iz socijalnih razloga - zbog radnika KAP-a”, rekao je Roćen.

On je dodao da su uslovi i rokovi u ugovoru sa KAP-om javni.

U uvodnom obraćanju, šef crnogorske diplomatije je kazao da je značajno prisutvo ruskih investija u Crnoj Gori i da je iz godine u godinu sve više ruskih turista ovdje: “Stvaramo uslove za jačanje trgovinskih veza i ukupne ekonomske saradnje, za jačanje saradnje u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, saobraćaja”.

Važan doprinos uspostavljanju i samoj saradnji, dodao je on, daje međuvladin Komitet za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, ali i da je važna uloga ministarstava vanjskih poslova.

I Lavrov je ukazao na veliki broj ruskih turista u Crnoj Gori i dodao da je veliki broj ruskih turističkih agencija uložilo ili planira da uloži pare u privredu u Crnoj Gori.

“Trgovinsko – robna razmjena je jako mala, ali što se tiče investicija u Crnu Goru, Rusija čvrsto drži prvo mjesto i planira i da ga drži i dalje”, rekao je Lavrov.

Priključiti se izgradnji centra za hitna reagovanja u vanrednim situacijama

On je podsjetio na solidarnost dvije zemlje prilikom požara u Moskvi i poplava u Crnoj Gori. Pozvao je vlasti u Podgorici da se uključe u projekat koji Rusija radi sa Srbijom, a koji se tiče izradnje regionalnog centra u Nišu za hitna reagovanja u vanrednim situacijama.

Posjeta je, ukazali su sagovornici, posebno značajna jer je u godini kada se obilježava 300 godina od uspostavljanja prvih političkih odnosa između Rusije i Crne Gore.

“Ovo je prilika da zahvalimo Rusiji za izuzetan doprinos u procesu obnove crnogorske državnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja”, rekao je Roćen.

U vili Gorica su potpisani Memorandum o saradnji Državnog arhiva Crne Gore sa Državnom agencijom arhiva Ruske Federacije i Sporazum o saradnji Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Sankt Petersburgu. Potpisan je i Memorandum o namjerama između Opštine Bar i ruskog Fonda za podršku javne diplomatije.

Lavrov se sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Neobaviješten o Ruskinji koja je pronevjerila 230 miliona dolara

Uz podsjećanje da su najveći svjetski mediji objavili priču o tome da je ruska poreska službenica pronevjerila 230 miliona dolara i da je dio tog novca uložila u Crnu Goru, novinari su pitali Lavrova da li Rusija namjerava ili se već bavi utvrđivanjem koliko je tačno ruskog prljavog novca plasirano u svijetu a posebno u Crnoj Gori.

“Nijesam čitao ta saopštenja, bavio sam se svojim poslovima u Beogradu i Podgorici i zato ne mogu ništa o tome da kažem. Ali, u svakom slučaju, postoje nadležni organi koji treba da provjere tu informaciju. Ako je ona istinita onda treba da preduzmu određene korake. Svako dobija platu za ono što radi, oni treba da odrade svoj posao”, odgovorio je Lavrov.

Bonus video: