Zamjenik ombudsmana za LGBT prava da bude jedini u zakonu

“Mislim da ovdje, ko hoće da bude pčela da iz cvijeta vadi med, a ne pauk da iz istog cvijeta vadi otrov, može da nađe med”, rekao je Dinoša
66 pregleda 0 komentar(a)
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.04.2011. 13:23h

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocijenio je da je u skladu sa Ustavom zakonski definisati nadležnost samo jednom od zamjenika ombudsmana i to onom koji je zadužen za prava LGBT populacije.

Predlogom Zakon o zaštitiniku ljudskih prava definisano je da će jedan zamjenik baviti “i zaštitom prava LGBT osoba”, a preciziraće se i da se ta skraćenica odnosi na seksualne manjine.

Jedno važno slovo

Konstatujući da je predlog zakona dobar i veoma važan za evropski put Crne Gore, ministar za ljudska i maninjska prava Ferhat Dinoša kazao je da sporna odredba o zamjeniku ombudsmana ima utemeljenje u Ustavu.

“Onaj ko je jezičar može da primijeti jedno malo slovo u vidu veznika koje puno znači za shvatanje suštine ovog stava člana 9 jer kaže da se jedan od zamjenika bavi i zaštitom prava LGBT osoba. 'I' znači da može da radi i da štiti i druga prava”, rekao je Dinoša na sjednici Odbora.

On je kazao da se apostrofiraju prava LGBT osoba zato što hoće da ih zaštiti preko zakona.

Ministar je precizirao da se ovaj član Zakona ne kosi sa Ustavom i naveo da objašnjenje za to daje član 8 Ustava Crne Gore koji kaže da je zabranjena svaka neposredna i posredna diskriminacija po bilo kom osnovu.

Med, pčela i pauk

Dodaje se da se neće smatrati diskriminacijom propisi i uvođenje posebnih mjera koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje nacionalne, rodne i ukupne ravnopravnosti i zaštite lica koja su po bilo kom osnovu u nejednakom položaju.

“Mislim da ovdje, ko hoće da bude pčela da iz cvijeta vadi med, a ne pauk da iz istog cvijeta vadi otrov, može da nađe med, da nađe osnovu za prođu ovog stava 3 člana 9 predloga Zakona o zaštitiniku ljudskih prava i sloboda”, rekao je Dinoša.

Na pitanje poslanika Miodraga Vukovića da li je korektno da se za jednog zamjenika nadležnost definiše zakonom, a za druge internim odlukama, ministar je kazao da je “korektno da ovakvo rješenje ostane iz pravnih i političkih razloga”.

Labudović: Podržavam Dinošu, ali...

Poslanik Nove srpske demokratije Emilo Labudović usprotivio se ovakvom rješenju tvrdeći da u Crnoj Gori pripadnici LGBT populacije nijesu najugroženiji i da se ovako nekima daje više prava nego što im pripada.

“Ministar je ovim rješenjem, zbog svog nepopularnog stava, u kome ga ja inače podržavam, pravi sebi izlaznu strategiju time što ovu populaciju posebno identifikuje u zakonu”, ocijenio je Labudović.

On tvrdi da je unutrašnja stvar ombudsmana šta će svojim zamjenicima da stavi u opis posla.

Za ovakav predlog zakona glasali su predstavnici vlasti, Labudović je bio protiv a Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije (SNP) je bio uzdržan.

Ko (ni)je čitao Ustav

Iako je na prošloj sjednici Odbora bio najglasniji protivnik definisanja zamjenika ombudsmana za LGBT populaciju, Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da je promijenio mišljenje jer nije bio obratio pažnju na član 8 Ustava.

Pošto je takvo objašnjenje dao i njegov partijski kolega Luiđ Škrelja, Kaluđerović je konstatovao kako su poslanici vlasti tek sad detaljnije pročitali najviši pravni akt.

Vuletić je kazao Kaluđeroviću mu se ne obraća tako kao i da mu neće polagati račune da li je i kad pročitao Ustav, na šta mu je poslanik SNP-a rekao da se ne mrgodi.

“Nemojte vi meni da držite predavanje nego me slušajte ako hoćete. Ja sam tada obratio pažnju na poglavlje koje se odnosi na jednakost i vezano je za član 17 gdje se kaže da su svi pred zakonom jednaki bez obzira na bilo kakvu posebnost i lično svojstvo. Tačno je da nijesam obratio pažnju na standarde vezane za diskriminaciju”, rekao je Vuletić.

Škrelja je istakao da je on učestvovao u pisanju Ustava.

“Nisam imao namjeru da uvrijedim ili povrijedim, ali imam pravo da primijetim”, kazao je Kaluđerović

Bonus video: