Dedeić: Tražiću referendum za ujedinjenje sa Srbijom i izlazak iz NATO

Dedeić najavio nova izjašnjavanja građana ako bude izabran za predsjednika
254 pregleda 115 komentar(a)
Dobrilo Dedeić, Foto: Srpska lista
Dobrilo Dedeić, Foto: Srpska lista
Ažurirano: 04.04.2018. 18:06h

Predsjednički kandidat Dobrilo Dedeić kazao je da će, ukoliko bude izabran za predsjednika, raspisati referendum za izlazak iz NATO-a i ujedinjenje sa Srbijom. On će tražiti i izjašnjavanje građana o poništavanju odluke o priznanju Kosova.

“Prva odluka koju ću donijeti biće povlačenje ambasadora Crne Gore iz Prištine. Na taj način bih makar djelimično korigovao katastrofalne posljedice nerazumne odluke kojom je crnogorska izvršna vlast napravila štetu Srbiji. Iniciraću javnu raspravu sa ciljem da se odrede realni termini i uslovi za tri referenduma za vrijeme moga mandata. Prvi – o poništenju odluke o priznanju lažne države Kosovo. Drugi – za izlazak Crne Gore iz NATO okupacije i referendum o ponovom ujedinjenju sa Srbijom”, kazao je Dedeić, navodeći da “trenutno imamo remi između srpskih integralista i lokalnih secesionista”.

“Isprobali smo sve državne okvire, tako da su se razni oblici državnih zajednica pokazali nefunkcionalnim. Zato bih, nakon konsulatacija sa svim političkim subjektima u zemlji, i dijaloga sa zvaničnim Beogradom, raspisao plebiscit o jednoj srpskoj državi od Bara do Subotice. Na socio-ekonomskom planu, insistirao bih da se odmah krene u proces revizija nesrazmjerne zastupljenosti pripadnika nacionalnih zajednica u državnim i organima lokalne samouprave. Time bi se spriječila dalja mjesečna milionska pljačka srpskog i drugih naroda".

Smatrate li da vašom kandidaturom rasipate glasove opozicionih kandidata, prije svega Mladena Bojanića?

Mislim upravo suprotno. Na predsjedničkim izborima nema rasipanja glasova. Zbir glasova svih opozicionih kandidata podiže ljestvicu Đukanoviću koju će on teško moći da preskoči. Moj dio biračkog tijela su srpski nacionalni glasovi koji, da se nisam kandidovao, možda ne bi otišli bilo kom opozicionom kandidatu. Nije realno da ja ili Bojanić dobijemo glasove Draginje Vuksanović, imajući u vidu da SDP i Demos, koji su je podržali, imaju prilično jasnu ideološku profilaciju. Bojanić ima svoj način kampanje, metode i uvjerenja. To nisu moji ideološki stavovi. Zato i jesam kandidat na ovim predsjedničkim izborima. Matrica njegovog političkog djelovanja je crnogorska i fokusirana je na pobjedu jedne crnogorske opcije nad drugom, što je potpuno legitimno političko pravo. Mene interesuje nešto drugo – prava Srba i ideja da legitimišem srpske interese.

Hoćete li ga podržati ukoliko prođe u drugi krug?

Ko će biti u drugom krugu – vidjećemo. Đukanović je svakako adresa sa kojom ne može biti pregovora i dogovora kada je u pitanju Srpska koalicija. Dijalog sa ostalima zavisi od njihove odlučnosti da objasne šta su spremni da učine za srpski narod. Time se stvara mogućnost za dogovor sa drugim kandidatima, uključujući i Bojanića. Nikoga iz opozicije nemam namjeru da ucijenim bilo kada i bilo kojim povodom, ali očekujem da se zajedno pisano obavežemo za garancije i benefite srpskoj nacionalnoj zajednici. Dakle, ako on bude u drugom krugu, a ne ja, pričaćemo, ljudi smo.EU podržava Đukanovića

Mislite li da bi na vaš izborni rezulat mogla negativno uticati činjenica da se protivite članstvu EU, iako je to prioritet gotovo svim partijama u CG?

Predstavljam jedinu političku opciju u Crnoj Gori koja je otvoreno protiv ulaska države u Evropsku uniju. Nije normalno da najmanje četvrtina stanovnika Crne Gore bude protiv Evropske unije, a da, paralelno, imamo unificiran parlament sa 81 evrofanatičnim poslanikom. Zato računam i na glasove evroskeptika i otvorenih protivnika EU. Besmisleno je biti za ovakvu Evropsku uniju kada ona otvoreno podržava isključivo Mila Đukanovića. Povodom unutrašnjih političkih prilika u Crnoj Gori Evropska unija ima krajnje nedosljedan stav. Briselska administracija drži se projekta ‘’stabilokratije’’, tako da su podršku diktatoru Đukanoviću pretpostavili vladavini prava i demokratizaciji. Besmisleno je biti za Evropsku uniju ukoliko neko iskreno želi dobre odnose sa Rusijom.

Bonus video: