Još ništa od izbornog zakona

Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore nastaviće u utorak razgovore o Nacrtu izbornog zakona, nakon što ni danas nijesu postigli konačan dogovor.
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2011. 18:12h

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović kazao je da ima napretka u radu kolegijuma na izbornom zakonodavstu, ali još nema dogovora o nekim glavnim stvarima.

„I dalje su sporna pitanja afirmativne akcije i prava glasa. Što se tiče rješavanja tih pitanja, za SNP okvir Ustav Crne Gore, preporuke Venecijanske komisije i ono što je uradila prethodna Radna grupa. Ako se ispune ti uslovi i ukoliko bude kompromisa, možda i nađemo rješenja“, rekao je Damjanović nakon kolegijuma.

On je kazao da su predstavnici svih poslaničkih klubova učestvovali u radu kolegijuma, iako je bilo i drugačijih najava. Više učesnika jučerašnje sjednice kolegijuma “Vijestima” je potvrdilo da je na stolu i dalje rješenje prema kojem pravo na korišćenje afirmativne akcije imaju sve stranke koje se na izborima deklarišu kao nacionalne, kao i one za koje to utvrdi Državna izborna komisija (DIK).

Većina poslaničkih klubova, osim Bošnjaka i Albanaca, podržali su model prema kojem bi se glasovi stranka sa nacionalnih lista mogli sabirati samo do tri odsto. To u praksi znači da ukoliko albanske stranke zajedno skupe više od 3,5 odsto glasova, računaće im se da imaju samo tri, zbog čega će imati pravo samo na dva poslanika.

Stranke su se saglasile i da u slučaju kada nacionalne partije ulaze u koaliciju sa građanskim strankama, to ne zatvara vrata ostalim partijama sa nacionalne liste da uđu u Skupštinu. To znači da, ukoliko Bošnjačka stranka, na narednim izborima u koaliciji sa DPS-om uđe u parlament, to neće spriječiti ostale bošnjačke stranke da imaju poslanike ukoliko pređu cenzus.

Skupština Crne Gore produžila je, peti put, rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa najvišim pravnim aktom do 31. maja. Za usvajanje izbornog zakonodavstva potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini. Evropska komisija saopštila je da je usvajanje izbornog zakona jedan od uslova za nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Bonus video: