Zavod za statistiku najavio postpopisno istraživanje

Redakciji “Vijesti” javilo se nekoliko građana koji su se požalili na nekorektan odnos popisivača.
69 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Arhiva Vijesti
popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.04.2011. 18:13h

Zavod za statistiku saopštio je da će od od 18. do 24. aprila sprovesti postpopisno istraživanje čiji je cilj da se utvrdi stepen pouzdanosti rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je završen 15. aprila.

Monstat je saopštio da je jedan od ciljeva ove kontrole ocjena rada popisivača i instruktora, a ne provjera odgovora koje su dala anketirana lica.

“Kako bi zaokružili projekat Popis 2011, potrebno je da izabrana domaćinstva prime kontrolore i da daju tačne odgovore na pitanja koja će im biti postavljena. Upitnici koji se koriste u svrhu kontrole su znatno kraći od onih koji su korišćeni u popisu i ne sadrže pitanja o nacionalnalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku i vjeroispovijesti. Kontrolori su dužni da pokažu ovlašćenje i ličnu kartu prije ulaska u domaćinstvo”, navodi se u saopštenju.

Redakciji “Vijesti” se javilo više nezadovoljnih građana iz nekoliko opština koji su protestvovali zbog odnosa popisivača.

"Izribala me izvjesna Tanja"

Veselin Maraš iz barskog naselja Šušanj ispričao je da ga je prije 10-tak dana na odlasku iz kuće zaustavila djevojka, koja se predstavila kao popisivač, i da se se tom prilikom dogovorili da ona sjutradan u devet časova dođe da uzme podatke.

Iz Monsata-a je ranije saopšteno da će prvi rezultati popisa koji se odnose na broj stanovnika, domaćinstava i stanova biti objavljeni 15. maja

Popisivač, ispričao je Maraš, nije došla u zakazno vrijeme, a stupio je sa njom u kontakt tek nekoliko sati kasnije nakon što je više puta bezuspješno pokušavao da je dobije na broj telefona koji je uspio da pronađe preko rođaka, za koji je ona takođe bila zadužen kao popisivač.

“Iako smo se dogovorili, nije došla ni sjutradan, niti se više pojavljivala. Kako znam da se danas završava popis, znam da on košta, da treba da bude vjerodostojan, nazvao sam opštinu da pitam šta da radim, treba li da odmah dođem tamo. Da sramota bude veća, na centrali me izribala izvjesna Tanja”, ispričao je revoltirano Maraš.

Monstat je zabranio predstavnicima partija da imaju uvid u popisni materija

Iz Monsata-a je ranije saopšteno da će prvi rezultati popisa koji se odnose na broj stanovnika, domaćinstava i stanova biti objavljeni 15. maja.

Brojaće oni koji nisu popisivali

Premijer Igor Lukšić, direktor Monstata Gordana Radojević i predstavnici Nove srpske demokratije dogovorili su se nedavno da rezultati popisa, koji se odnose na pitanja o naciji, vjeri i jeziku, budu objavljeni do 15. jula.

Monstat je zabranio predstavnicima partija da imaju uvid u popisni materijal, a brojanje podataka sa popisnih listića obaviti građani koji nijesu članovi partija, a koji nijesu učestvali u prethodnoj fazi popisa.

Bonus video: