Građani primirili opoziciju

Građanski protesti su doveli opoziciju pred svršen čin i pokazali da je vrijeme da se sticanje lakih političkih poena stavi u drugi plan, kaže Jovana Marović
17991 pregleda 60 komentar(a)
Građani opoziciju doveli pred svršen čin: Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Građani opoziciju doveli pred svršen čin: Sa protesta, Foto: Boris Pejović

Građanski protesti su doveli opoziciju pred svršen čin jer se u atmosferi već pokrenutih masovnih građanskih protesta nije moglo ostati po strani, pomogli su da se stvori slika opozicionog jedinstva i pokazali da je vrijeme da opozicione partije konačno dobijanje lakih političkih poena stave u drugi plan, ocijenila je direktorka “Politikon mreže” Jovana Marović.

Iz opozicionih partija koje su podržale proteste poručuju da su ovoga puta svoju oštricu političkog djelovanja konačno usmjerili ka Demokratskoj partiji socijalista (DPS), da su shvatili važnost trenutka i domete protesta, te da se za uspjeh protesta moraju zaboraviti sve razlike unutar opozicije.

Većina opozicionih partija javno je podržala dosadašnja mirna okupljanja građana i ispoštovala zahtjeve organizatora da se na proteste dolazi bez partijskih obilježja, a iz Demokratskog fronta (DF) su i obezbijedili prevoz za građane koji su željeli da dođu u Podgoricu i priključe se protestu. Od početka protesta, opozicione partije se nisu međusobno napadale, a lider Demokrata Aleksa Bečić nedavno je poručio da ta partija stavlja veto na sve međusobne sukobe u opoziciji.

Marovićeva kaže da su organizatori od samog starta jasni da bilo kakva stranačka obilježja nisu poželjna na okupljanjima i tokom protestnih šetnji i da je to recept za uspješno odolijevanje bilo kakvim pritiscima. “Za sada nema vidljivih pokušaja stavljanja protesta u stranački kontekst i bilo bi dobro da tako i ostane. Sa druge strane, opoziciona scena nije idilična i to se može vidjeti po disonantnim tonovima koji su ipak u drugom planu u odnosu na proteste. Protesti jesu pomogli da se stvori slika jedinstva opozicije, ali budući da je ona postojala i na samom početku bojkota parlamenta opozicija bi trebalo da konačno stavi dobijanje lakih političkih poena u drugi plan i ovog puta odigra mudrije”, kazala je Marović za “Vijesti”.

Jovana MarovićJovana Marović

Pod uslovom da protesti urode plodom, odnosno da pritisak na vlast bude jak i kontinuiran, dodaje ona, opozicija mora voditi računa da svojim tradicionalnim međusobnim napadanjima ne vrati stvari na početak.

“Spontani protesti nam pokazuju da građani žele temeljnije promjene u odnosu na smjenljivost vlasti, što je jedan od osnovnih postulata demokratije. Građani poručuju i vlasti, ali prvenstveno opoziciji, da vrednosni okvir mora biti promijenjen, te da kozmetička dotjerivanja nisu dovoljna bilo da dolaze od jednih ili drugih”, navodi direktorka “Politikon mreže”.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kaže da je protest svakako već počeo da daje rezultate. “A očigledno je da postoji energija i odlučnost da se do kraja istraje na zahtjevima koji su ispostavljeni. Narod se objedinio, hoće da oslobodi Crnu Goru, ne želi više da bude talac kriminalnog režima i otvoreno se suprotstavlja toliko očiglednim anomalijama, korupciji i pljački koja stiže iz samog vrha vlasti”, kazao je on.

Jovan VučurrovićJovan Vučurrović

Navodi i da je stekao utisak da su i svi u opoziciji shvatili važnost trenutka i domete protesta, kao veoma važnog alata u pravcu smjene režima.

“DF kao prvi koji je u političkom životu Crne Gore promovisao nenasilnu borbu, izražava zadovoljstvo što smo sada svi na istom zadatku i što u opoziciji postoji visok stepen saglasnosti i jedinstva da se građanima izađe u susret po svim pitanjima kako bi protesti uspjeli. DF je više puta istakao da podržava proteste i mi smo na raspolaganju da pomognemo koliko je u našoj moći, bez ikakvih soliranja i poteza koji bi mogli da im naškode. To je, po našem mišljenju, obaveza svih u opoziciji”, poručuje Vučurović.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović ističe da je jedinstvo opozicije širok pojam, ali da je opozicija uspjela da dođe do saglasnosti o pojedinim pitanjima. “Da ne prihvatamo uslove po kojima su realizovani svi dosadašnji izborni procesi u Crnoj Gori. Da nema predsjedničkih i parlamentarnih izbora bez fer i poštenih izbornih uslova, da se stavlja veto na međusobne i međupartijske napade do pobjede nad DPS-om, da treba istrajati na održavanju i organizovanju svih oblika mirnih, demokratskih i građanskih vaninstitucionalnih pritisaka na vlast”, kazao je Bogdanović “Vijestima”. Iz toga se, dodaje on, da primijetiti da su svi opozicioni politički subjekti, bez obzira na ideološke i programske razlike, svoju oštricu političkog djelovanja konačno usmjerili ka primarnom izvoru svih društvenih anomalija i problema - DPS-u. “Te da se opoziciona energija ne smije rasplinjavati na pobočne opozicione udare, već da svaki subjekt u opoziciji za slučaj potrebe stane u odbranu kolega iz opozicije na koje vlast svakodnenvno atakuje”, poručuje Bogdanović.

Boris BogdanovićBoris Bogdanović

Iz Građanskog pokreta URA navode da su izlazak na ulicu, mirni i građanski protesti bili jedini ispravni odgovor na ovakvo stanje u državi i da se do sada pokazalo da je dobro kada građani predvode proteste i da to daje mnogo veću sinergiju. “Moramo zaboraviti na sve razlike koje postoje, političke, programske, nacionalne, vjerske, socijalne i svi moramo biti ujedinjeni u ovom istorijskom trenutku. Krenuli smo dobrim putem i tako valja nastaviti. Konačni cilj mora biti oslobađanje Crne Gore od kriminalaca koji su je oteli. To možemo učiniti samo zajedno”, kazao je generalni sekretar URA Mileta Radovanić.

Mileta RadovanićMileta Radovanić

Dodaje da su čak i oni subjekti koji su oklijevali, shvatili da nema drugog puta. “Opozicione partije moraju svojom logistikom podržati proteste, pri čemu je vrlo važno da svoje partijske interese ostavimo po strani. Trenutna dešavanja i ova borba je nešto što nadilazi partije i svakodnevnu politiku. Ne treba aktuelizovati teme koje građanima trenutno nisu u fokusu”, naveo je Radovanić.

Ne smijemo rasuti ovakvu energiju građana

Radovanić je kazao da su trenutni protesti jedinstvena prilika da budemo svi u opoziciji i djelujemo udruženo zarad ostvarivanja slobode. Uvažavajući sve političke i programske razlike koje postoje, dodaje on, budućnost Crne Gore je tačka spajanja oko koje postoji saglasnost svih društveno-političkih aktera.

“Moramo se obračunati sa kriminalnom hobotnicom koja je kidnapovala državu. Protesti upravo za cilj imaju to, vraćanje otete države mirnim, građanskim putem. Ne želimo da rušimo državu već da je gradimo na evropskim vrijednostima. RTCG je otet od svojih građana, kidnapovano je sudstvo, tužilaštvo, otuđena je Agencija za sprečavanje korupcije, Crna Gora nema Skupštinu već ima samo zgradu”, kazao je Radovanić.

On ističe da opozicija ne smije da svojim djelovanjem na bilo koji način učini da se energija koja postoji raspe. “Nedavni sastanak sa komesarom Hanom je pokazao da opozicija može biti jedinstvena oko određenih tačaka. Sastanak je bio odličan jer pored svih programskih i političkih razlika, opozicija je bila jedinstvena u stavu da nijedna institucionalna borba u ovakvim uslovima nema smisla. Samim tim ni izbori u organizaciji DPS-a nemaju smisla”, kazao je Radovanić.

Bonus video: