Dinoša: Pregovaram sa Lukšićem o tome gdje ću da idem

Ako bi se desilo da u jednoj fazi procijenim da diplomatija ne bi bila loša u nastavku karijere, onda bi o tome odlučio Glavni odbor stranke, a ne Dinoša ili Vlada.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ferhat Dinoša, Foto: Savo Prelević
Ferhat Dinoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.04.2011. 07:02h

Odlazeći ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Ferhat Dinoša kazao je juče “Vijestima” da će, ukoliko on sam procijeni da mu odgovara diplomatska karijera, o budućim koracima odlučivati Glavni odbor stranke na čijem je čelu.

Dinoša je, dan nakon što je objavljeno da će u narednih nekoliko mjeseci podnijeti ostavku na mjesto ministra i preći u diplomatiju, rekao da je DUA u “razgovoru sa partnerskom strankom - DPS i premijerom Igorom Lukšićem na više tema”.

• Da li je tačno da idete sa mjesta ministra za ljudska i manjinska prava u diplomatiju?

Ako bi se desilo da u jednoj fazi procijenim da diplomatija ne bi bila loša u nastavku karijere, onda bi o tome odlučio Glavni odbor stranke, a ne Dinoša ili Vlada. U godinama poput mojih, diplomatska karijera ne bi bila nešto direktno i o tome bi se dalo imati jasnu odluku prije svega stranke, a onda i jasnu odluku partnera.

Inače, kontakt sa premijerom apsolutno ne nosi nikakav vid sugestije koja bi rekla da se bilo šta mora učiniti. Razgovori teku u tom pravcu, pogotovo s moje strane, da se krene u fazu u kojoj bi pasovala diplomatska karijera, pogotovu ako bi taj čin bio zamah demokratskim procesima u Crnoj Gori. U tom slučaju ne bih bježao od toga. Ali, o tom potom, vidjećemo.

• Spekuliše se da ste zamoljeni da odete. Da li je to tačno?

Spekulacije su spekulacije, moj kontakt sa premijerom je apsolutno korektan, nadam se obostrano i društveno koristan, i kad god bude bilo potrebno da se donese neka odluka konsultovaće se, naravno, relevantni subjekti, u mom slučaju Glavni odbor stranke na čijem sam čelu a onda potom donositi odluke koje bi bile korisne demokratskim procesima u Crnoj Gori i hodu Demokratske unije Albanaca na političkoj sceni Crne Gore.

• Da li ste razgovarali sa premijerom, eventualno o Vašem budućem namještenju, i tome ko će Vas nasljediti?

Nije šećer u vodi ni na jednu temu i razgovori su redovni. Demokratska unija Albanaca već ima određenu diplomatsku kvotu, već ima svoje ljude u diplomatskim predstavništvima Crne Gore i ta se tema, naravno, nastavlja nalaziti u onome što je moj kontakt sa premijerom Lukšićem.

• Ko se priprema za budućeg ministra?

Biće vremena za to, to nije sjutra.

Bonus video: