MANS: Nacrt zakona o NVO je korak nazad

MANS ukazuje da Nacrt zakona ne predviđa pravnu zaštitu za organizacije koje država neosnovano sankcioniše.
0 komentar(a)
MANS, Foto: Arhiva Vijesti
MANS, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.04.2011. 16:07h

Nacrt zakona o nevladinim organizacijama (NVO) korak je unazad u odnosu na postojeći, a predviđena rješenja ograničavaju pravo na slobodu udruživanja i izražavanja, kao i na pravnu zaštitu od samovolje državnih organa, ocijenila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Ta NVO je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) dostavila komentare na Nacrt zakona o NVO.

“Imajući u vidu govor mržnje i dosadašnja loša iskustva sa represijom državnih organa, Nacrt je veoma zabrinjavajući i ostavlja mogućnost za neosnovane pristiske i ograničenja rada civilnog društva, pa ga treba u velikoj mjeri unaprijediti“, smatraju u MANS-u.

Ograničava se sloboda udruživanja

Kako su saopštili, razrađenost odredbi Nacrta je vrlo neujednačena.

„Dok se nekim članovima prenormira rad NVO, neke oblasti su potpuno zapostavljene ili su zakonske odredbe nedovršene, tako da ostavljaju prostor za zloupotrebe od fiktivnih NVO, ali i široka diskreciona ovlašćenja državnih organa u primjeni represivnih mjera nad NVO, uključujući i brisanje iz registra“, naveli su iz te organizacije.

MANS ukazuje da Nacrt zakona ne predviđa pravnu zaštitu za organizacije koje država neosnovano sankcioniše.

U toj organizaciji smatraju da se Nacrtom zakona donekle ograničava sloboda udruživanja, jer se njime nameću ograničenja i bespotrebne administrativne obaveze koje omogućavaju neosnovano miješanje države u rad NVO.

Kao da su partije

„Nacrtom Zakona se ograničava sloboda izražavanja NVO, kao udruženja građana, na način što se obavezuju da u MUP-u registruju izmjene statuta prije nego što djeluju u određenoj oblasti, pod prijetnjom novčanih kazni“, tvrde u MANS-u.

Nacrt, kako dodaju, nije ponudio rješenje za izazove stvaranja fiktivnih NVO sa ciljem imenovanja njihovih predstavnika u razne savjete i radna tijela u kojima ostvaruju značajne nadoknade, čak i kada rad tih tijela nema veze sa oblastima kojima se NVO bave.

„Očigledno je da je Nacrt preuzeo određena rješenja iz zakona koji tretiraju političke partije, što nije dobro rješenje, jer se udruženja građana ne bi smjela tretirati na isti način kao politički subjekti i nametati im se isti oblici vođenja evidencija i drugih administrativnih obaveza“, navode iz MANS-a.

Povlašćene NVO

Oni ukazuju da Nacrtom nije definisano da se nevladinim udruženjima, nevladinim fondacijama i stranim NVO zabranjuje finansiranje aktivnosti političkih partija.

Kao primjer da NVO i fondacije finansiraju kampanjama političkih partija, MANS navodi kupovinu bilborda, propagandnog materijala i zakup sala, kako bi se zaobišla obaveza stranaka da izvještavaju po Zakonu o finansiranju političkih partija, i kako se ne bi dali tačni podaci o ukupnom novcu koje su partije potrošile.

„To je posebno bitno, jer je partijama zabranjeno da stiču prihode iz inostranstva, a fondacijama i NVO ne, pa i na taj način zaobilaze Zakon“, navode iz MANS-a.

Oni primjećuju da Nacrt ne predviđa ni kategorizaciju nevladinih udruženja, iako je, kako navode, praksa pokazala da organizacije koje se, na primjer, bave zaštitom osoba sa invaliditetom, ne bi trebalo da budu tretirane isto kao profesionalna udruženja ili organizacije koje se bave praćenjem sprovođenja javnih politika.

„Takođe, postoje 'povlašćene' NVO koje su prepoznate u pojedinim zakonima i garantovana im je specijalna podrška države“, tvrde u MANS-u.

Bonus video: