Baroso: Crna Gora i Srbija mogu u novu fazu pregovora s EU

"Demokratske institucije, valjano djelovanje pravosuđa i poštovanje temeljnih i manjinskih prava postavljaju osnove za druge političke razvoje", naglasio je Baroso
0 komentar(a)
Baroso, Foto: Reuters
Baroso, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2011. 13:08h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je u Briselu da je stanje na Zapadnom Balkanu "prilično složeno" i da bi okončanje pregovora Hrvatske o članstvu s Evropskom unijom bilo podstrek za ostale u regionu.

"Zemljama zapadnobalkanskog područja je potrebneo da privuku strane investicije i podstaknu ekonomski rast", ukazao je predsjednik EK

Čelnik EK je upozorio da postoji "niz krupnih izazova, od potrebe da se ostvari napredak u dijalogu Beograd-Priština, do toga da se prevaziđe politički zastoj u Bosni i Hercegovini i Albaniji, uz rješenje pitanja imena BJR Makedonije".

"Osim toga", dodao je Baroso, "vladavina zakona i sloboda izražavanja su i dalje krupni izazovi širom regiona".

"Demokratske institucije, valjano djelovanje pravosuđa i poštovanje temeljnih i manjinskih prava postavljaju osnove za druge političke razvoje i naročito za ekonomski razvitak", naglasio je Baroso.

"Zemljama zapadnobalkanskog područja je potrebneo da privuku strane investicije i podstaknu ekonomski rast", ukazao je predsjednik Evropske komisije.

Visoki zvaničnik EU je rekao i da je zapadnobalkanskim zemljama za dostizanje cilja ulaska u članstvo Evropske unije nužna nacionalna saglasnost svih političkih snaga

Predsjedsednik EK je istakao da zemlje Zapadnog Balkana mogu računati na političku, ekonomsku i finansijsku podršku i solidarnost, podsjetivši da je to već oličeno u finansijskoj pomoći za reforme država tog regiona na putu ka EU.

Baroso je ukazao na to da je EU u razdoblju 2007-2013 obezbijedila 11,5 milijardi eura podrške Zapadnom Balkanu, ali je podvukao da dostizanje cilja ulaska u članstvo EU prevashodno zavisi od napretka koji zemlje tog područja budu ostvarile u reformama.

Visoki zvaničnik EU je rekao i da je zapadnobalkanskim zemljama za dostizanje cilja ulaska u članstvo Evropske unije nužna nacionalna saglasnost svih političkih snaga.

Baroso je podvukao da "nijedna zemlja nije izgubila svoj nacionalni identitet zato što je postala članica EU".

"Jer, naša raznolikost nikako nije slabost, već snaga koja nam obezbjeđuje političku volju da radimo zajedno", dodao je Barozo.

Bonus video: