Krivokapić: EU s pravom sumnja u vladavinu prava

Predsjednik Skupštine je ocijenio da je Crna Gora dobar primjer koji pokazuje da je i na prostoru Zapadnog Balkana moguće uspostaviti koncept međuvjerske i međuetničke harmonije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 12:53h

Evropska unija s pravom sumnja u vladavinu prava i građansko društvo jer su to su istovremeno i dvije ključne slabosti regiona, ocjenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

On je na zajedničkom parlamentarnom sastanku "Zapadni Balkan prema integrisanoj Evropi" u Briselu kazao da Crna Gora očekuje skori početak pregovora sa EU.

"Evropska Unija s pravom insistira na dosljednom ispunjavanju kriterijuma u oblasti vladavine prava, budući da su skora dešavanja u našem regionu učinila naše države slabijim dok je kriminal istovremeno ojačao", rekao je Krivokapić.

On je naglasio da je puna integracija građana u okviru jedne zajednice uslov njene stabilnosti. Etnička i vjerska pripadnost, smatra on, moraju biti dio kulturoloških određenja naših društava, a ne predmet političkog takmičenja.

On je kazao da je Crna Gora dobar primjer koji pokazuje da je i na prostoru Zapadnog Balkana moguće uspostaviti koncept međuvjerske i međuetničke harmonije.

Skup u Briselu je jedan od redovnih parlamentarnih susreta koji se održava u okviru mađarskog predsjedavanja Evropskom Unijom.

Na sastanku su razmatrane teme koje se odnose na pitanja integracije građana i saradnje u oblasti pravde slobode i bezbjednosti na području Zapadnog Balkana.

Bonus video: