Vlada prihvatila: Kleveta nije krivično djelo

Ministar pravde Duško Marković rekao je agenciji MINA da su amandmani uslijedili nakon komentara eksperata, stručne i laičke javnosti.
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2011. 12:43h

Vlada je danas prihvatila amandmane Ministarstva pravde na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime se postiže potpuna dekriminalizacija klevete, saznaje agencija MINA.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji je Vlada utvrdila 24. marta, bilo je predviđeno da se novinari, urednici i mediji neće kazniti za krivična djela uvreda i kleveta, učinjena putem medija.

Ministar pravde Duško Marković rekao je agenciji MINA da su amandmani uslijedili nakon komentara eksperata, stručne i laičke javnosti.

Ministarstvo pravde ocijenilo je da taj Predlog dovodi u neravnopravan položaj građane koji su izvršili krivično djelo kleveta i uvreda jer se u tom slučaju krivično pravo ne bi primjenjivalo u odnosu na novinare i urednike, a svi ostali građani bi mogli biti gonjeni za ta krivična djela.

Zbog toga je taj resor predložio amandmane na Predlog zakona.

“Vlada treba da se vrati na početni predlog odnosno da ide u pravcu potpune dekriminalizacije brisanjem 195 i 196 iz Krivičnog zakonika što znači da krivično djelo uvrede i klevete ne predstavlja krivično djelo”, rekao je Marković.

On je ocijenio da su na taj način stvoreni uslovi dalje demokratizacije crnogorskog društva.

Marković je napomenuo da je predloženi Zakon u skupštinskoj proceduri.

Crnogorske nevladine organizacije, njih 17, kritikovalo je prvobitno utvrđeni Predlog zakona, ukazujući da nije pravo da od tog krivičnog djela budu izuzeti samo novinari a ne i aktivisti civilnog društva i građani.

Oni su poručili da postojanje krivičnog djela uvreda i kleveta negativno utiče na slobodu izražavanja, a da javni značaj slobode govora prevazilazi potrebu za krivičnopravnom zaštitom časti i ugleda pojedinaca.

Bonus video: