Čelnici Vlade odlučili da potpuno dekriminalizuju klevetu

Marković je tražio potpuno brisanje klevete i uvrede kao krivičnih djela, ali je na sjednici Vlade krajem marta bio potpuno usamljen
0 komentar(a)
Lukšić Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Lukšić Marković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.04.2011. 09:25h

Premijer Igor Lukšić najavio je potpunu dekriminalizaciju klevete, nakon što se grupa najuticajnih NVO pobunila jer je po skorašnjem predlogu Vlade od tog krivičnog dijela trebalo je da budu izuzeti samo novinari, a ne i aktivisti civilnog društva i građani.

Lukšić je to juče kazao na zatvorenom sastanku s predstavnicima nevladinih organizacija. Njegova najava o dekriminalizaciji klevete u koliziji je sa stavom Vlade od prije tri sedmice, kada je odlučeno da se iz Krivičnog zakonika ne brišu krivična djela uvreda i kleveta, iako je to predložilo Ministarstvo pravde.

Prema informacijama "Vijesti", potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković tražio je potpuno brisanje klevete i uvrede kao krivičnih djela.

Međutim, na sjednici Vlade krajem marta je bio potpuno usamljen, a i iz vrha parlamenta mu je poručeno da to ne bi moglo dobiti saglasnost skupštinske većine.

Na kraju je kompromis bio da novinari neće biti kažnjeni za klevetu i uvredu, a svi ostali javni djelatnici, poput aktivista civilnog društva, hoće.

Praktično, to znači da će se satisfakcija ostvarivati isključivo pred sudom u građanskom postupku i ona će ubuduće biti predmet samo građanske parnice.

17 NVO kritikovalo je dekriminalizaciju klevete samo za novinare, objašnjavajući da nije pravo da se samo jedna grupa građana neustavno zaštiti, a da za sve druge u KZ predviđaju visoke novčane kazne.

Aktivisti NVO poručili su da postojanje krivičnih djela klevete i uvrede negativno utiče na slobodu izražavanja, a da javni značaj slobode govora prevazilazi potrebu za krivičnopravnom zaštitom časti i ugleda pojedinaca.

Bonus video: