Srbe zastupa samo Mandićeva stranka?

Prema predloženom modelu, osim stranaka, o nacionalnom predznaku partija odlučivaće i Državna izborna komisija (DIK).
0 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Rojters
Andrija Mandić, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.04.2011. 09:31h

Kolegijum predsjednika Skupštine trebalo bi u petak da se dogovori o konačnoj verziji nacta izbornog zakona.

Više učesnika jučerašnje sjednice kolegijuma “Vijestima” je potvrdilo da su se predstavnici političkih partija dogovorili o mogućim rješenjima za većinu oblasti, ali i da su sve bliži konačnom modelu za afirmativnu akciju.

Nacrtom zakona koji su šefovi poslaničkih klubova stavili na papir, pravo na korišćenje afirmativne akcije imale bi sve stranke koje se na izborima deklarišu kao nacionalne.

Prema predloženom modelu, osim stranaka, o nacionalnom predznaku partija odlučivaće i Državna izborna komisija (DIK).

To bi u praksi značilo da DIK može odlučiti da Nova srpska demokratija (Nova) predstavlja Srbe u Crnoj Gori, iako se ta partija nije prijavila na nacionalnu izbornu listu. U tom slučaju, kada Nova na izborima pređe cenzus, ostale stranke sa srpske liste gube pravo da uđu u parlament.

Takvo rješenje, tvrde sagovornici “Vijesti”, ponuđeno je kao kompromis opozicionim strankama koje su tražile da se uvede gornji prag za narode koji imaju pravo na afirmativnu akciju. Prema ponuđenom modelu, cenzus se neće uvoditi, ali će ostale srpske stranke biti istisnute iz izborne trke.

Zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović kazao je nakon sjednice da pravo na autentičnu zastupljenost, ne mogu da imaju velike nacionalne populacije poput Srba i Crnogoraca: “Ukoliko zakon to ipak dopusti, onda smatramo da je u pitanju klasična zloupotreba”.

Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović rekao je da će biti iskonstruisana “neka dvotrećinska većina koja je stvorena van kolegijuma”.

Bonus video: