Podmornica "pješke" do Slovenije da bi se zaobišli Hrvati

Slovenci su se pribojavali da bi Hrvati mogli spriječiti prevoz podmornice preko njihove teritorije. Hrvatska smatra da je ona važna tačka pregovara o sukcesiji imovine bivše SFRJ
0 komentar(a)
Podmornica, Foto: Željko Komnenović
Podmornica, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 12.04.2011. 09:41h

Delaborisana diverzantska tzv. „džepna“ podmornica tipa Una 913 „Zeta“ juče je sa mola Mornarice VCG u Pristanu trajektom otegljena do kamiona koji će je kopnenim putem prevesti do krajnje destinacije - slovenačkog vojnog muzeja u Pivki gdje će biti konzervirana i predstavljati najznačajni slovenački pomorski eksponat.

Primopredaja podmornice bila je obavijena velom tajne jer su se Slovenci pribojavali da bi Hrvati mogli spriječiti prevoz podmornice preko njihove teritorije. Hrvatska smatra da je ona važna tačka pregovara o sukcesiji imovine bivše SFR, a bi je mogli zaplijeniti spekulisali su i slovenački i hrvatski mediji, prvenstveno „Slobodna Dalmacija“.

Primopredaji podmornice prisustvovali su komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović i vojni ataše Slovenije u Crnoj Gori Rade Klisarič sa saradnicima.

Nakon početnih najava iz Vojske i Ministarstva odbrane da bi do ove donacije moglo doći još 2008. godine, donacija je ozvaničena potpisima ministara odbrane Ljubice Jelušič i Bora Vučinića prije tačno godinu u Podgorici.

Negiranje tvrdnji da Slovenija nije pomorska zemlja

Idejni tvorci inicijative da Crna Gora pokloni Sloveniji podmornicu bili su penzionisani admiral Marjan Pogačnik i njegov prijatelj, kapetan bojnog broda u penziji Gojko Gorup. Zbog Hrvata i njihovog protivljenja admiral Pogačnik je insistirao da se podmornica „Zeta“ do Slovenije ne transportuje morskim putem.

Nazdravljajući i zahvaljujući se Crnoj Gori i Mornarici VCG na donaciji na svečanom ručku u hotelu „Anderba“ u Krašićima Pogačnik je „Vijestima“ izjavio da je ideju spoveo u djelo najviše radi „negiranja tvrdnji da Slovenija nije pomorska zemlja i da nema pomorsku tradiciju“.

„Ideja je prije osam godina izrasla u pomorskom muzeju „Sergej Mašera“. Tada smo se dogovorili da idem u Crnu Goru da ispitam mogućnosti da dobijemo jednu podmornicu kao muzejski eksponat. Slovenija je učestvovala sa svojom pameću, industrijom i radničkom snagom u izgradnji podmornica.

Od 1928. godine 60 odsto svih komandanata jugoslovenskih podmornica činili su Slovenci“ rekao je „Vijesti“ sedamdesetogodišnji admiral u penziji.

Iako je u pitanju ogroman put i komplikovan posao demontaže, Gojko Gorup kaže je uz pomoć njihovih prijatelja, podmorničara iz Boke, sve uspješno završeno: „Kad se nađe u Sloveniji bićemo jako zadovoljni, a nadam se i vi Crnogorci koji ste nam je poklonili“.

„Zeta“ je bila dio podmorničke flote od šest podmornica klase „Una”, koja je za potrebe Jugoslovenske RM izgrađena sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. To su bile male, diverzantske podmornice duge po 18,8 metara, široke 2,7 i visoke 3,4 metra.

Bonus video: