Odgovor na upozorenje PSSE: U crnogorskoj delegaciji sada i Snežana Jonica

Na zasijedanju PSSE će biti raspravljano o prezaduženosti zemalja, jačanju demokratije, obrazovanju protiv nasilja u školi...
50 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Jonica, PSSE, Foto: Mirjana Bošković
Snežana Jonica, PSSE, Foto: Mirjana Bošković
Ažurirano: 11.04.2011. 10:44h

Od dopisnika "Vijesti" iz Strazbura

Crnogorska delegacija ispravila je grešku i imenovala ženu za stalnog člana delegacije tako da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) danas bez problema ratifikovala mandate poslanika.

Naime, na zasijedanju u januaru, PSSE je upozorila delegacije Crne Gore, Srbije i San Marina da u svom sastavu moraju imati 30 odsto žena, što je u slučaju crnogorske značilo da ima jednu poslanicu. U suprotnom, poslanicima ove tri delegacije bilo bi suspendovano pravo glasanja.

Crnogorska delegacija ima tri člana. Šefica delegacije sad je Valentina Radulović Šćepanović iz Demokratske partije socijalista (DPS), a stalni članovi su i Džavid Šabović iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Obrad Gojković iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Gojković je do sada bio zamjena, a za stalnog člana je došao nakon što je njegov partijski kolega Neven Gošović podnio ostavku na to mjesto.

Zamjene su Zoran Vukčević (DPS), Ervin Spahić (SDP) i Snežana Jonica (SNP). U Strazbur su doputovali svi članovi delegacije, osim Šabovića.

Na zasijedanju PSSE, koje je počelo danas, a trajaće do petka, raspravljaće se o religijskoj dimenziji u međukulturalnom dijalogu, prezaduženosti zemalja što predstavlja prijetnju demokratiji i ljudskim pravima, jačanju demokratije smanjenjem starosne granice za glasanje na 16 godina kao i obrazovanju protiv nasilja u školi.

Bonus video: