Čelnici DPS-a na kongresu planiraju da formiraju novi stranački organ

U programu se obećava vladavina prava, efikasna administracija, sloboda medija, saradnja s civilnim sektorom, zaštita manjinskih zajednica...
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 07:48h

Demokratska partija socijalista (DPS) će, nakon stranačkog kongresa, imati novi partijski organ koji će biti zadužen da nadgleda sprovođenje izbornih obećanja stranke. Savjet za praćenje realizacije izbornog programa, kako se navodi u Nacrtu stranačkog statuta, nadgledaće u kojoj se mjeri ostvaruju partijska izborna obećanja i analizirati kvalitet vršenja vlasti.

Osim članova Predsjedništva, u Savjetu će biti premijer, ministri, njihovi pomoćnici i sekretari, poslanici DPS-a, gradonačelnici, starješine organa državne uprave, članovi Izvršnog i predsjednici opštinskih odbora. Tim stranačkim tijelom, navodi se u Nacrtu partijskog statuta, upravljaće predsjednik, a sjednice će biti zakazivane po potrebi.

Nacrt statuta, koji je napisala radna grupa koju vodi potpredsjednik DPS-a Željko Šturanović, biće na javnoj raspravi do 30. aprila. Partijski organi će nalizirati i novi stranački program, koji su pisali predsjednik i potpredsjednik stranke Milo Đukanović i Svetozar Marović, premijer Igor Lukšić i ministar diplomatije Milan Roćen. Konačne verzije oba dokumenta biće usvojene na partijskom kongresu 21. maja.

Nejasna sudbina tri potpredsjednička mjesta

Novi statut ostavio je neriješeno pitanje broja potpredsjednika stranke, pa je nejasno hoće li Đukanović zadržati tri potpredsjednička mjesta za Šturanovića, Marovića i Filipa Vujanovića ili će, sa još jednim, otvoriti prostor za napredovanje Lukšiću.

Prema nacrtu statuta Glavni odbor članovima stranačkog kongresa predlaže broj potpredsjednika i način na koji će biti birani. Da bi kandidata za potpredsjednika birao kongres, mora ga podržati najmanje 20 članova Glavnog odbora.

Ostaje enigma da li će Marović ostati na čelu stranke, s obzirom na to da postoje ozbiljne indicije da je jedan od ciljeva hapšenja čelnika opštine Budva zbog afere "Zavala" bio njegova politička diskreditacija

Ostaje enigma da li će Marović ostati na čelu stranke, s obzirom na to da postoje ozbiljne indicije da je jedan od ciljeva hapšenja čelnika opštine Budva zbog afere "Zavala" bio njegova politička diskreditacija.

U Đukanovićevom okruženju smatraju da je tako ugašen Marovićev apetit da zadrži moć u partiji i, prije ili kasnije, preuzme DPS i Vladu. U DPS-u vlada uvjerenje da će mu Đukanović ponuditi opet istu poziciju jer mu sa značajno umanjenim uticajem ne bi smetao.

Osim Marovića, pod lupom i politička sudbina Gvozdenovića i Simovića

I po novom statutu, strankom će upravljati Predsjedništvo u koje, osim Đukanovića, po automatizmu ulaze potpredsjednici stranke i, ukoliko su iz DPS-a, predsjednik države, predsjednik parlamenta i premijer.

U predsjedništvo ulaze i politički direktor i šef poslaničkog kluba ali će, prema statutu, kandidate za te funkcije predlagati Đukanović nakon kongresa. Zbog toga bi, osim Marovićeve, kongres mogao odrediti i dalju političku sudbinu Branimira Gvozdenovića i Milutina Simovića, koji trenutno pokrivaju funkcije političkog direktora i šefa poslaničkog kluba.

Promjene u vođenju države

Iako novi statut ne donosi revolucionarne pomake u upravljanju strankom, partijski program najavljuje promjene u vođenju države. U tom stranačkom dokumentu najavljuje se da će Crna Gora biti članica Evropske unije (EU) i NATO, vlast biti odgovorna a država će se brže i ravnomjerno razvijati.

U programu, koji u mnogo čemu podsjeća na preporuke EK za početak pristupnih pregovora, obećava se vladavina prava, efikasna administracija, sloboda medija, saradnja s civilnim sektorom, zaštita manjinskih zajednica i promocija rodne ravnopravnosti.

Najjača parlamentarna stranka u Crnoj Gori više neće aktivirati glasače samo na izborni dan, najavljujući da će raditi na jačanju učešće građana u političkom životu između izbora.

„Demokratija za koju se mi zalažemo je demokratija u kojoj građanin ne čeka da glasa svake četiri godine, nego je sve više subjekt kome se polažu računi, koji ne ćuti između izbora, već inicira, traži, kritikuje i ne dozvoljava da se zaboravi na njegov interes“, navodi se u stranačkom programu.

Nema odustajanja od izgradnje hidroelektrana na Tari i Morači

Sudeći prema tom stranačkom dokumentu, DPS neće odustati od velikih projekata kao što su izgradnje hidoroelektrana na Tari i Morači. Crna Gora, piše u programu, mora brže realizovati krupne infrastrukturne projekte kao što su autoput, novi izvori energije, razvoj aerodroma, željeznice i komunalnih sistema. Ističući da se neke stranke zadovoljavaju teoretskim odgovorima na savremene procese, čelnici DPS-a tvrde da će imati snage za nepopularne poteze.

„Za razliku od konzervativnih, postoje stranke koje pragmatično i hrabro rješavaju otvorena pitanja, svjesne da reforme koje sprovode nijesu u datom trenutku popularne, ali da nesumnjivo čitavo društvo usmjeravaju dugoročno ka višem nivou ekonomskog, pravnog i sveukupnog društvenog razvoja“, navodi se u programu.

Bez slobodnih medija nema demokratije

Iako je Đukanović poznat kao političar koji se ne libi da tuži crnogorske dnevne medije i polemiše sa novinarima, sloboda medija se navodi kao jedno od programskih načela stranke. Sloboda medija i objektivne informacije su, kako se ističe u programu, uslov za slobodne izbore.

„Sloboda medija je garant demokratije i uspješnosti svakog društva. Tome doprinosi i naše opredjeljenje da dekriminalizujemo klevetu. Zlonamjerne i netačne informacije marginalizovaćemo slobodom medija. To je čvrsto programsko opredjeljenje naše partije“, ističe se u stranačkom programu.

Opstaju samo oni koji znaju da se prilagode

Ako je suditi po stranačkom programu, Đukanovićeva stranka u naredne četiri godine neće rješavati samo domaće probleme, već će pažljivo analizirati globalna dešavanja. Napominjući da živimo u vrlo burnom vremenu, kada čitav svijet doživljava promjene, u DPS-u upozoravaju da era globalizacije nosi nove šanse a svjetska finansijska tržišta umanjuju nacionalni suverenitet.

Ako je suditi po stranačkom programu, Đukanovićeva stranka u naredne četiri godine neće rješavati samo domaće probleme, već će pažljivo analizirati globalna dešavanja

U njima političke partije opstaju ili nestaju, gube ili dobijaju, zavisno od brzine i kvaliteta odgovora na nove izazove, unutrašnjih promjena i pravovremenog prilagođavanja programskih opredjeljenja savremenim kretanjima i predviđanjima događaja“, piše između ostalog u programu.

Galerija

Bonus video: