Raonić: Klevetu brisati iz zakona, a ne samo za novinare

Raonić smatra da da državni organi kroz ovakvo rješenje, nijesu svjesni potrebe za njegovanjem slobode izrazavanja.
54 pregleda 0 komentar(a)
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
boris raonic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.04.2011. 13:14h

Izmjene Krivičnog zakonika u vezi sa krivičnim djelima uvrede i klevete odnose se samo na novinare, što predstavlja diskriminaciju u ostalih aktera javne scene, ocijenio je programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Boris Raonić.

On smatra da je očigledno je da državni organi kroz ovakvo rješenje i ograničavanje javnih okupljanja, nijesu svjesni potrebe za njegovanjem slobode izrazavanja.

“Neophodno je to krivično djelo izbrisati iz zakona. Svako drugo rješenje, kao što je i ponuđeno, predstavlja diskriminaciju ostalih aktera javne scene i de fakto aboliciju novinara za učinjenje krivicnog djela klevete”, rekao je Raonić agenciji MINA.

On je ocijenio da je dekreminalizacija klevete trend koji postoji u demokratskim društvima i uvodi se tamo gdje društvo sazrijeva u smislu poštovanja profesionalnih standarda medija i učesnika javne scene.

Prema riječima Raonića, dekriminalizacija klevete ima punog smisla u društvu razvijene političke kulture, gdje pojedinac koji svjesno iznese neistine u javnost, biva izolovan i izopšten.

“U tranzicionim društvima kakvo je crnogorsko postojanje ovog krivičnog djela je dovodilo do zakonskog pritiska na medije prevenstveno, kroz enormne kazne koje su izricali neobrazovane sudije", kazao je on.

Raonić je rekao da se Analitički izvještaj bavio tom temom, a Akcioni plan Vlade Crne Gore predviđao potpunu dekriminalizaciju klevete, ali da se od toga odustalo.

“Došlo se do nekog hibridnog rješenja, koje nije i ne može biti dekriminalizcija klevete, ukoliko ona važi samo za novinare, a to krivično djelo ostane u zakonu”, ocijenio je Raonić.

On je rekao da se postavlja pitanje šta je sa velikim brojem drugih aktera javne scene, koji iznose kritičke stavove, koji na različite načine mogu doći u situaciju da po predloženim promjenama odgovaraju krivično zbog sumnji da su nekoga oklevetali ili uvrijedili.

“Mi u Crnoj Gori smo šampioni polovičnih rješenja i nesrećnog kalemljenja tuđih rješenja, koji su rezultat trulih kompromisa. Ovo je samo još jedan primjer”, kazao je Raonić.

Prema njegovim riječima, brine i što su određeni pojedinci i mediji nasjeli na spinovane informacije o, kako je naveo, lošim i dobrim momcima u priči o dekreminilazciji klevete.

“Brine i što o ovom pitanju nije bilo javne rasprave, jer zasigurno postoji veliko intersovanje za ovu temu i kroz nju bi se znalo ko je stvarni autor ovog u uporednom pravu nepoznatog rješenja”, rekao je Raonić.

Bonus video: