Lukovac: Kad tad će se otvoriti priča o ulozi Đukanovića i Bulatovića

Od političkih elita koje su je vodile u tom periodu, a koje uglavnom i danas vrše vlast, očekuje da svojim građanima, makar sa zakašnjem od dvije decenije...
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 17:03h

Koopredsjednik Igmanske inicijative za Crnu Goru Branko Lukovac ocijenio je da se Crna Gora, uprkos iskoracima i značajnim rezultatima u odnosima prema susjednima i integracijama, još nije na potreban način suočila sa dijelom prošlosti u kojem je voljno ili nevoljno bila dio ratova i zločina

“Zato se danas od političkih elita koje su je vodile u tom periodu, a koje uglavnom i danas vrše vlast, očekuje da svojim građanima, makar sa zakašnjem od dvije decenije, jasno i otvoreno priznaju da su vodile pogrešnu politiku koja je nanijela ogromnu štetu Crnoj Gori i njenim odnosima sa najbližim susjedima, kao i da su spremne da preuzmu odgovornost za posljedice takve politike.

Bez toga, ne mogu imati imati potrebno utemeljenje, vjerodostojnost i objektivnost, i realno njihove velike zasluge za obnovu nezavisnosti Crne Gore i ubrzanje njenog evropskog puta”, kazao je Lukovac na Okruglom stolu "Odnosi u našem regionu-od pomirenja do reintegracije-kako dalje?", koji su danas u Podgorici organizovali Savjet za međunarodne odnose i Igmanska inicijativa za Crnu Goru.

Svi se jednom moraju suočiti za zločinima

On je ocijenio da će spremnost da se povedu istrage i organizuju suđenja za deportaciju Muslimana - Bošnjaka, logor Morinj i Bukovicu, dovesti do pravde ako se istragama i suđenjema obuhvate svi koji su držali poluge vlasti u tom vremenu. U tom periodu predsjednik Crne Gore je bio Momir Bulatović, a premijer Milo Đukanović.

"U suprotnom ta suđenja neće postići cilj, a to je objektivno, istinsko i potpuno suočavanje sa zločinima, sa istinom i pravdom, već će kad-tad morati da se otvore", poručio je Lukovac.

Liderstvo nije busanje u prsa

Uz zadovoljstvo što je Beograd prošle godine dobio pozitivne ocjene Brisela za regionalnu saradnju, koopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov kazao je da se treba osloboditi fraze da je ta država lider u regionu, kako to često govori dio tamošnje političke elite.

On je utiska da dio srpske političke elite nikada nije prihvatio nezavisnost Crne Gore, pa je Srbija obuzeta osjećajem paternalizma prema svom susjedu, na šta su reakcije Podgorice “opravdane”.

Uz podsjećanje da je iz Strategije o odnosima Srbije prema dijaspori I Srbima u regionu izbrisan dio u kojem se traži konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori, Popov je rekao da se “taj stav uopšte nije ni trebao naći u Strategiji, ako smo ozbiljna država.

Popov je dodao i da je greška Srbije politizacija popisa stanovništa u Crnoj Gori.

“Trebamo se okanuti toga ako želimo normalne odnose u regionu. Jer liderstvo u regionu se dokazuje time što se busaš u prsa, već tako što doprinosiš regionalnoj stabilnosti’’, rekao je Popov.

Učesnici okruglog stola su poručili da se države regiona moraju suočiti sa prošlošću i raditi na pomirenju.

Bonus video: